Ante Galić o posljedicama koronavirusa: “U Zadru je 25 posto manje Kineza i Talijana od početka godine do sada”

Tema emisije “Specijal” novinarke Željke Čačko danas je bio koronavirus koji se pojavio u Hrvatskoj. Izgledno je da će i turizam na Jadranu biti pogođen. Od Ante Galića iz Turističke zajednice grada Zadra, saznajemo koliko je turistima iz Kine i onima iz Italije naš grad interesantan kao destinacija.

– Ako ćemo analizirati proteklu godinu, ukupan broj dolazaka i noćenja, Kineza je protekle godine bilo 22 tisuće u dolascima i nekih 26 tisuća u noćenjima, što je u principu vrlo mali postotak, odnosno 2 posto ukupnog obujma turističkog prometa u Zadru. S druge strane, Talijana smo imali nekakvih 30 tisuća u dolascima s 95 tisuća noćenja što je nešto veći postotak. Ono što je važno za napomenuti, od početka godine do sada i jedni i drugi su ostvarili 25 posto manji promet prema Zadru i okolici, osjete se posljedice koronavirusa.

Iako Hrvatska sve čini kako ne bismo postali četvrto svjetsko žarište koronavirusa, izgledi za to postoje. Galić komentira hoće li se ova činjenica reflektirati na dolazak samih gostiju i time na ekonomsku situaciju u zemlji.

– Mi kao Turistička zajednica pomno pratimo taj razvoj događaja i sigurno da ćemo postupiti sukladno naputcima nadležnih i mjerodavnih institucija. Epidemija koronavirusa ponajprije prijeti zdravlju čovjeka i prevencija zaraze je prioritet, no što se tiče turizma, prvi pravi test na europskoj razini će biti idućeg tjedna, najveći sajam poslije onog u Londonu je berlinski ITD gdje će se vidjeti pravo stanje stvari, odnosno, koliko je sve to uzelo maha i koliko je uzelo maha u dosadašnjem bukingu. Imamo informacije o obujmu bukinga za sezonu, bilo od hotelskih kuća i privatnih iznajmljivača o obujmu bukinga za sezonu no jednu koherentnu sliku je teško stvoriti za sada. Berlin će pokazati pravo stanje stvari isto tako se mijenaju i navike turista, posljednih godina oni bukiraju tik pred dolazak, čak i na dan dolaska, tako da je to sve manji i manji pokazatelj stanja sezone, kaže Galić.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...