APN o POS-ovim stanovima u Biogradu: “Ako obitelji odustanu, vratit će im se novac s kamatama”

Nakon priče Dnevnika Nove TV o 29 obitelji koje u Biogradu pet godina čekaju dovršetak gradnje POS-ovih stanova, iz APN-a poručuju – ako odustanu od stanova, vratit će im se novac s kamatama. I dalje nemaju odgovor kada će zgrada biti dovršena. Anita stan čeka pet godina i više ne može.

“Nažalost odustajem. Ne vidim tu više svijetlu točku i moji živci…. nema smisla“, kaže Anita iz Biograda. Tko želi odustati mora se javiti APN-u u idućih osam dana.

Kamen temeljac je bačen prije dvije godine. 29 mladih obitelji dalo je predujam, diglo kredite. Željko je tada imao jedno dijete. Danas ih ima troje, ali stan nema. Živi kod punca. Ipak još neće odustati.

“Konačno su se očitovali da će oni koji sada odustanu dobiti novce i da će kamate biti podmirene banci, a oni koji ostaju u projektu i dalje ostaje neodređen rok“, kaže Željko za dnevnik.hr.

Ni nama nisu znali reći kada će stanovi biti gotovi. A priča ide ovako – onaj koji je započeo radove je otišao u stečaj. Država traži novog izvođača. Ali radove procjenjuju isto kao i prije nekoliko godina, oko 9 milijuna kuna. Jedini ponuditelj rekao je da to ne mogu napraviti za manje od 17 milijuna kuna. Pa je ponuda odbijena. Iz te tvrtke nam objašnjavaju da cijene više nisu iste.

“Morali smo uključiti neki dio rizika koji bi nas mogao tu snaći, ukoliko treba nešto polupat ako je nešto propalo. Sve javne nabave u proteklih nekoliko godina prekoračuju procijenjene vrijednosti. Radi se o jako lošim procjenama i jako starim cijenama“, kaže Petar Prodanović, iz tvrtke Tehno elektro Đakovo koja je bila jedini ponuditelj.

Građevinar iz Zagreba Dragan Martinović se slaže da za taj novac nije moguće dovršiti zgradu.

“U odnosu na tih pet godina mislim da je samo cijena rada negdje 60 do 70 posto viša nego što je to bilo prije 5 godina, plus materijali, i sve ovo što je otišlo, a realno i cijene su stanova daleko više“, kaže Martinović.

Istovremeno dok gradnja ovih stanova stoji jer nema novca – država kupuje gotove stanove na javnoj nabavi.

“Radi se o programu koji provodi Odjel za kupovinu nekretnina koji nije vezan za Program POS-a. Točnije, APN provodi samo postupak kupovine nekretnina za Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, za povratnike koji su prognani ili izbjegli za vrijeme Domovinskog rata“, objašnjavaju za dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...