Arheologinja Vedrana Glavaš o “gradu mrtvih” ispod studentskog doma: “Radi se o nalazu neprocijenjivog značenja za struku”

Na novootvorenom gradilištu studentskog doma u Zadru otkriven je još jedan vrijedan arheološki lokalitet. Ispod atletske staze bivše vojarne na dubini od samo 15 cenitmetara pronađen je još jedan grad mrtvih. Novinarka Željka Čačko u današnjoj emisiji “Gradsko zvono ” o ostacima antičke nekropole uz staru rimsku cestu razgovarala je s doktoricom Vedranom Glavaš s Odjela za arheologiju zadarskog sveučilišta.

Nakon dugog vremena napokon je počela gradnja novog studentskog doma i menze u Zadru, no planovi su se malo izjalovili. Teška mašinerija stala je raditi, a sve zbog vrijednog otkrića kojeg proučavaju zadarski arheolozi. O čemu se točno radi?

– Mi smo pretpostavljali, ne mi već i konzervatori, da se na tom mjestu nalazila nekropola. Mi smo vršili arheološki nadzor koji se provodi  kada se sumnja da će se nešto pronaći, ali nema još uvijek dovoljno podataka da bi se službeno propisalo istraživanje. To izgleda doslovce tako da jedan čovjek arheolog stoji i gleda hoće li se tokom građevinskih radova pronaći. Izletio je jedan grob, tu su radovi zaustavljeni i započelo je arheološko istraživanje, tako da doslovce tijekom iskopa je to izletjelo.

Kažete da ste s početkom radova očekivali moguć pronalazak, na temelju čega ste pretpostavljali da će se podizanjem tla baš ovdje pojaviti nešto interesantno?

– Na temelju dosadašnjih podataka o tome gdje se rasprostire nekropola antičkog Jadera, neki grobovi su pronalaženi na Bulevaru, na Višnjiku i to je taj neki rafter antičke nekropole koji je za Jader nama dosta dobro poznat i znamo već iz prijašnjih podataka i gradnji gdje se sve rasprostire nekropola. Na temelju toga znamo gdje možemo i očekivati kada se neki radovi rade.

Za sve one koji ne znaju, možda najjednostavnijim rječnikom, što je nekropola i po čemu je zanimljiva kao otkriće?

– Nekropola dolazi iz riječi nekro polis ili grad mrtvih, drugim riječima groblje Nekrpola Jadera je trajala koliko i sam antički Zadar, konkretno ovaj dio koji mi istražujemo datira u prvo stoljeće nakon Krista i to su dosta rani grobovi koje mi nismo očekivali tako visoko. Očekivali smo ih nešto dolje bliže gradu ali eto, ima ih i na ovom dijelu.

Koliko je ovo najnovije nalazište važno, kako za struku tako i za grad Zadar koji se diči svojom bogatom poviješću?

– Pa za struku je od neprocijenjivog značenja jer svaki arheološki nalaz za arheologiju je neprocijenjivog značenja, neovisno o tome što se pronađe, a važan je i za sam grad Zadar. Zadar živi od turizma praktički, turisti dolaze u Zadar prvenstvno zbog nekih spomenika kao što je sv. Donat, Forum i nekih povijesnih karakteristika grada, a antička nekropola je u Zadru do sada jako jako dobro istražena, svi su čuli što je pronađeno na Relji. Ovo je samo nastavak te Relje, mislim da bi se to u budućnosti dalo iskoristiti i prezentirati na način kao ostale kulturne znamenitosti u gradu i baš zbog toga je to od neprocijenjivog značenja.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...