Beroš: “Karantena za sve one koji su bili u kontaktu s oboljelima u Italiji”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u nedjelju s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstvakoji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa, radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana, izvijestili su iz Vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u neprestanoj komunikaciji s Vladom te kako su jutros premijera Plenkovića brifirali o najnovijim zbivanjima te reakciji na situaciju u Italiji. Na pitanje naše reporterke Matee Dominiković hoće li biti pojačane kontrole na granici s Italijom, ministar Beroš je kazao kako hoće.

“Apsolutno hoće, moramo biti pripremljeni. Moramo biti promišljeni. Ono što smo i formalno dobili prije otprilike pola sata jest službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se u Republici Italiji poduzimaju. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije”, kazao je ministar.

Objasnio je i zašto se kod nas ordinira karantena, a u Sloveniji, primjerice, kućna karantena.

“Zbog toga što smo doista htjeli biti sigurni te nam je na prvom mjestu sigurnost naših građana. Naime, kada je riječ o specijalnoj epidemiološkoj situaciji, poput one koja je bila na kruzeru, doista mislim da smo trebali ordinirati karantenu svima onim građanima koji su na kruzeru bili.”

Karantena za sve one koji su u Italiji bili u kontaktu s oboljelima

“Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. To su u ovom trenutku apsolutno prmjerene mjere. Međutim, ukoliko situacija eskalira mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcija. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi”, istaknuo je Beroš.

Objasnio je i zašto je Hrvat koji se u četvrtak vratio s kruzera Diamond Princess stavljen samo pod nadzor, a drugi građanin je stavljen u karantenu.

“Hrvatu koji je s kruzera došao u četvrtak je ordinirana zdravstvena mjera nadzora, što je prikladno njegovom stanju i s obzirom na specifične epidemiološku situaciju. Drugom građaninu je ordinirana karantena s obzirom na svoju funkciju na brodu; on je bio u kontaktu sa mnogim putnicima, moguće i oboljelima. Stoga je njemu ordinirana karantena”, objasnio je ministar.

Zbog eskalacije situacije s koronavirusom otkazan je karneval u Veneciji, dok se onaj riječki održao. Ministar Beroš je kazao kako je situacija u Italiji eskalirala u dan i pol, kako je Ministarstvo zdravstva neprestano u kontaktu sa svima s kojima treba biti te kako će daljnje korake implementirati kako to bude potrebno.

“Situacija u Italiji je eskalirala de facto u dan i pol. Mi od jutros adekvatno promišljamo sve one mjere potrebne Svi naši školarci su pri povratku iz Italije pregledani, primjerice. U neprestanom smo kontaktu s konzulatima i predstavništvima. Situacija tamo je doista eskalirala, najnovija infgormacije ja da ima 180 oboljelih, stoga talijanske vlasti organiziraju reakciju i mi se prilagođavamo”, objasnio je ministar za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...