Beroš: “U Hrvatskoj i dalje tri zaražena, u tijeku je testiranje 131 bolesnika”

Na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da svi rade po smjernicama koje su dobili i da se informacije kanaliziraju promptno prema građanima koje oni imaju oko koronavirusa.

‘Rade se pripreme za izolaciju po svim županijama’, istaknuo je ministar dodavši da sve službe rade u punom opsegu. U 13 sati je skupština Hrvatske gospodarske komore. ‘To je sastanak koji ćemo iskoristiti kako bi kroz razgovor s liječnicima obavijestili gospodarske subjekte o svemu što bi trebali znati o ovoj situaciji’, naveo je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da je u tijeku testiranje nad 131 osobom.

’24 ispitivanja su u tijeku dok su nad ostalima testiranja već obavljena i čekaju se razultati’, naveo je Beroš, piše tportal.hr.

Ministar je istaknuo da su brojne druge zemlje zabilježile prve slučajeve zarazom koronavirusom. Kazao je da je u kontaktu s njemačkim kolegom koji je zabrinut situacijom u toj zemlji.

‘Tijekom popodnevna ćemo oformiti još jednu infektološku ambulantu u bolnici za zarazne bolesti kako bi odijelili potencijalno zaražene od koronavirusa od drugih, naveo je Beroš.

Doktorica Markotić je kazala da na sreću od sinoć nema novih slučajeva te je rekla da su dvoje bolesnika koji su u bolnici Fran Mihaljević dobro. Pohvalila ih je što su smogli snage da pokažu kako je u karanteni jer smatra da njihova jedna riječ znači više nego 1000 koje oni kao liječnici kažu.

Na presici je također rečeno da je utvrđeno da kod zaraženog u Rijeci utvrđeno sedam njegovih kontakata i oni se obrađuju kao i članovi njegove obitelji. O rezultatima ćemo biti obaviješteni.

Beroš je komentirao i antivirusnu terapiju koja se primjenjuje u Italiji. Istaknuo je da se ne radi o novim lijekovima već o svemu onome što i mi koristimo i upotrebljavamo.

Na pitanje za lijek protiv ebole koji se upotrebljava za liječenje protiv koronavirusa Markotić je kazala da se upotrebljava lijek protiv HIV-a, a ovdje se radi o kliničkoj studiji u koju smo se prijavili nakon što je kod nas zabilježen prvi slučaj. Prije toga to nije bilo moguće. Ministar Beroš je dodao da se tu radi o kliničkoj studiji i da je u tom slučaju sigurnost pacijenata najvažnija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...