Cjepiva za koronavirus za sada nema, epidemiolog procjenjuje da ga neće ni biti skoro

Dvojica mladića koji su u ponedjeljak hospitalizirani u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici zbog sumnje na zarazu koronavirusom dio su skupine od deset radnika s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije koji su se prije dva dana vratili iz Šangaja i svi se nalaze pod nadzorom epidemiologa.

Mladići u dobi od 23 i 24 godine imaju blago povišenu temperaturu i respiratorne poteškoće, a jučer je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić rekao da su uzorci poslani u Zagreb te se čekaju rezultati, nakon čega će se znati radi li se o koronavirusu ili ne.

Stigao uzorak za pacijente iz Vinkovaca, čekaju se rezultati

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić potvrdila je sinoć u Otvorenom HRT-a da su uzorci iz Vinkovaca stigli te da će ih njihov molekularni virusolog dr. Ivan Christian Kurolt danas testirati.

“Koliko sam uspjela čuti od kolega, radi se više o nekom vidu predostrožnosti s obzirom na blage simptome”, rekla je Markotić.

Kurolt, koji je također gostovao u Otvorenom, rekao je da zbog koronavirusa straha sigurno ima, ali nema razloga za paniku.

“Svi slučajevi unutar Europe nisu bili teški, bili su relativno blagi”, rekao je Kurolt, napomenuvši da se pripremaju i paze na sve.

Virus je najvjerojatnije krenuo od šišmiša

Na pitanje odakle je virus krenuo, odgovorio je da je to teško pitanje, ali da se vjerojatno radi o šišmišu.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Bernard Kaić rekao je da su preporuke građanima za putovanja iste kao i prije dva tjedna, iako se ne preporučuje put u pokrajinu Hubei jer neće moći izaći iz nje.

“Nijedan put prijenosa još nije isključen i zato treba paziti na sve, kao kad se i inače ide u neku egzotičnu zemlju”, dodao je Kaić.

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema karantene, Kaić je odgovorio da je odluka o karanteni više politička jer je to prilično grubo kršenje slobode međunarodnog prometa.

“Karantena je zabrana kretanja, odnosno izolacija zdravih ljudi. Čak imamo u preporukama karantenu za vrlo specifičnu kategoriju stanovnika, a to bi bili bliski kontakti oboljelih”, rekao je Kaić.

Jesu li kirurške maske dovoljna zaštita?

Na to pitanje Kaić je odgovorio – kako za što.

“Za uobičajeni socijalni kontakt se smatra da su kirurške maske sasvim dovoljne. Za intenzivniji, bliski kontakt se preporučuju maske s višom razinom filtriranja, to su takozvane FMP2 maske, a kod dijagnostičkih zahvata se preporučuje još viša razina zaštite, to su FMP3 maske”, rekao je Kaić.

Cjepiva neće biti tako skoro

Cjepiva zasad nema, a Kaić procjenjuje da ga neće skoro ni biti.

“Za manje od godinu-dvije ne bih predvidio ni eksperimentalnu fazu cjepiva, osim ako se ne pokrenu neki posebni mehanizmi koji se ponekad pokreću, kao što su za ebolu, recimo, pokrenuli prošle godine”, rekao je Kaić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...