Država će graditi i davati u najam javne stanove: Ministar: “Slučaj iz Zadra neće se ponoviti”

Prijave za novi krug dodjele subvencija za stambene kredite počet će se zaprimati 30. ožujka, najavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji je ocijenio da je zadnjih mjesec dana bačena ljaga na modele kojima se rješava stambeno pitanje mladih, obećavši onemogućavanje zlouporaba.

APN je sredinom tjedna uputio poziv bankama za dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima, a 6. ožujka biti će objavljeno koje će banke i s kojim kamatnim stopama sudjelovati u novom krugu prijava za subvencije, koje će se moći podnositi od 30. ožujka do 8. travnja, najavio je ministar i potpredsjednik Vlade Štromar na konferenciji za medije u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Osim ovog natječaja, Štromar “garantira” da će još jedan biti raspisan i u rujnu ove godine, a podsjetio je i da je u tri godine više od 9.400 mladih obitelji putem modela subvencioniranih kredita riješilo svoje stambeno pitanje.

Što se tiče pravila natječaja, ništa se ne mijenja i jednaka su onima od rujna prošle godine, dodao je ministar.

Štromar je ustvrdio da se u zadnjih mjesec dana bacila ljaga na stanove kojima se rješava stambeno pitanje mladih ljudi, očito se referirajući i na slučajeve donedavnog direktora APN-a Krešimira Žunića koji je u Zadru kupio POS-ov stan, kao i načelnice Lovreća Anite Nosić koja je koristila državne subvencije za kupnju stana u Zagrebu.

“Evidentno je da je bilo zlouporabe stanova od nekih ljudi. Radimo na tome da se to u budućnosti potpuno onemogući, a sve ono što je bila evenutalna zloupotreba dosad, da se sankcionira”, ustvrdio je Štromar. Dodao je da će se za sve slučajeve provesti analiza, a ako se utvrdi da su pojedini zakonski ili podzakonski akti omogućili malverzaciju, odmah će se mijenjati.

Novi kaos s APN-ovim stanovima: Država kaže da nije kriva, oporba se pita ‘je li ovo vic ili je stvarno?’

Izvijestio je i da je u proteklih mjesec dana u zemljišno – knjižne odjele poslana dokumentacija i zahtjevi da se stanovi kupljeni po modelu POS-a ne mogu prodavati ili staviti u najam, dodajući da je zadnjih 10 godina izgrađeno oko 2500 stanova po tom modelu.

Potvrdio je da je Žunić premješten na drugo radno mjesto, a kako se moglo čuti, i na “bitno nižu plaću”:

Štromar je izjavio kako se “iskreno nada” da će sporni stan ponovno postati vlasništvo APN-a, kako bi bio dodijeljen onima kojima je stvarno potreban, no i dodavši kako ipak treba pričekati analizu i pravorijek nadležnih tijela.

O slučaju zgrade POS-a u Biogradu na Moru, gdje su građani podignuli kredite a zgrada već pet godina nije dovršena zbog propasti tvrtke koja ju je gradila, Štromar je kazao da je raspisan natječaj za izvođenje radova, a ponude bi trebale pristići do sredine ovog mjeseca.

Izvijestio je i da je pet obitelji odustalo od kupnje stana u Biogradu i da će dobiti natrag sve uplaćeno.

Štromar je objavio i da je u izradi strategija stanovanja, koja je pri kraju i koja je utvrdila veliku potrebu za izgradnju stanova za najam. Kaže da je u pripremi zakon o javnim stanovima kojim bi država jedinicama lokalne samouprave sufinancirala izgradnju takvih stanova, a koje bi one dodjeljivale prema potrebama. Stanovi bi bili za najam, postojala bi i mogućnost otkupa, ali eventualno tek nakon 20 godina provedenih u njima, kaže Štromar.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov, koji je nedavno stupio na ovu funkciju, predstavio je aktivnosti agencije u programu društveno poticanje stanogradnje, poznatijeg kao POS.

Aktivnosti, od početnih do završnih faza, trenutno se odvijaju na 30-ak lokacija širom Hrvatske, kaže Hristov. Između ostalog, tako se lokacijske i građevinske dozvole za gradnju stanova čekaju na 13 lokacija, na šest lokacija se odabire izvođač, dok je u pripremnoj fazi 15-ak lokacija.

U prvih šest mjeseci ove godine planiran je početak izgradnje oko 300 stanova, a Hristov je pozvao i druge lokalne zajednice, koje to ocjenjuju potrebnim, da se pridruže programu POS-a.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir predstavio je nova dva programa Ministarstva, POS plus, kao i poseban program stanova za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama.

POS plus omogućuje kupovinu stanova na tržištu, što od prošle godine uključuje i starogradnju, a njime se prvenstveno nastoji riješiti pitanje zaštićenih najmoprimaca i oni imaju prednost kod kupnje stana. Stan jednostavno trebaju pronaći na tržištu, javiti se u APN, nakon čega dobivaju posebnu kreditnu liniju, omogućenu zakonom o POS-u, za kupnju stana.

Drugi program odnosi se na stanove za osobe deficitarnih zanimanja u područjima zdravstva, školstva, znanosti i kulture, kao i za policijske i vojne službenike. Riječ je o najmu, a naglasak će pritom biti na područja Hrvatske s nižim indeksom razvijenosti, napominje Uhlir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...