Dukić otkriva gdje odlazi preko 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

Grad Zadar najuspješniji je hrvatski grad po korištenju EU fondova od kad smo ušli u EU, što je potvrđeno pobjedom i osvajanjem titule ‘Šampion EU fondova’ .

Gradonačelnik Branko Dukić za portal gradonacenik hr. otkrio je na koliko EU novaca računamo u ovoj godini, koliki je sam proračun Grada za tekuću godinu i koji su projekti pred nama.

Kakvi su planovi za ovu godinu, na koliko EU novca računate u proračunu i koji su ključni projekti?

– U 2020. očekujemo ugovaranje putem ITU instrumenta još oko 85 i pol milijuna kuna (85.487.706,77 HRK) projekata, što uz postojeće ugovorene projekte koji su u provedbi doseže iznos od preko 200 milijuna i 350 tisuća kuna (200.350.157,08 HRK) bespovratnih sredstava.

U projektima to znači ugovaranje četiri nova kapitalna strateška projekta: “Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT- Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)”, Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, gradnja novog poduzetničkog inkubatora, te izgradnja komunalne infrastrukture zone Crno.

Ovim projektima značajno podižemo razinu upravljanja prometom na području grada, te stvaramo bolje okruženje za rast investicija i poduzetništva. Radi se o velikim strateškim projektima grada čijom paralelnom provedbom radimo nezapamćen razvojni iskorak u području urbane mobilnosti i poduzetničke infrastrukture.

Kakav ste proračun donijeli za 2020., koje su mu temeljne odrednice i u što će se najviše ulagati, koji su ključni projekti koje planirate?

– Proračun Grada Zadra za 2020. godinu iznosi 724,2 milijuna kuna i osigurava neposredne investicije iz gradskog proračuna za izgradnju novih objekata komunalne i društvene infrastrukture.

Neki od projekata su dovršetak izgradnje centra „Mocire” za djecu i osobe s posebnim potrebama; izgradnja prije spomenutog sustava odvodnje u više gradskih četvrti u sklopu projekta aglomeracija Zadar – Petrčane i također spomenute nove i proširenje postojeće područne osnovne škole u gradskim četvrtima Bokanjac i Ploče; nastavit ćemo rekonstrukciju važnih gradskih prometnica; u planu je i izgradnja Novog gradskog groblja Zadar, uređenje mnogih javnih površina, od povijesnih trgova u staroj gradskoj jezgri do uređenja obale, šetnica i gradskih plaža.

Osim izvornim sredstvima Grada Zadra, više kapitalnih projekata ostvarit će se uz pomoć sredstava odobrenih za financiranje iz EU fondova poput:  projekta Zadar Baštini s obnovom Providurove palače i zadarskih bedema, Centra za mlade, uređenje plaže Kolovare, Projekt ZUM 4.0 – implementacija pametnih prometnih rješenja itd.

Osigurana su sredstva za niz programa kojima se neposredno osigurava potpora mladim obiteljima i našim starijim sugrađanima: naknade za novorođenčad, učeničke i studentske stipendije, nastavljaju se projekti potpora starijim osobama i socijalno ugroženim skupinama, nabavka radnih bilježnica svim učenicima zadarskih osnovnih škola…

Nastavit ćemo sufinancirati i brojne ustanove i udruge u kulturi, ali i zdravstvene i socijalne ustanove drugih osnivača pri čemu posebno izdvajam potporu Općoj bolnici Zadar. Isto tako, osigurana su potrebna sredstva za sve projekte i izvanstandardne programe u odgoju i školstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...