evo koji su projekti prioritetni

Dukić otkriva gdje odlazi preko 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Grad Zadar najuspješniji je hrvatski grad po korištenju EU fondova od kad smo ušli u EU, što je potvrđeno pobjedom i osvajanjem titule ‘Šampion EU fondova’ .

Gradonačelnik Branko Dukić za portal gradonacenik hr. otkrio je na koliko EU novaca računamo u ovoj godini, koliki je sam proračun Grada za tekuću godinu i koji su projekti pred nama.

Kakvi su planovi za ovu godinu, na koliko EU novca računate u proračunu i koji su ključni projekti?

– U 2020. očekujemo ugovaranje putem ITU instrumenta još oko 85 i pol milijuna kuna (85.487.706,77 HRK) projekata, što uz postojeće ugovorene projekte koji su u provedbi doseže iznos od preko 200 milijuna i 350 tisuća kuna (200.350.157,08 HRK) bespovratnih sredstava.

U projektima to znači ugovaranje četiri nova kapitalna strateška projekta: “Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT- Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)”, Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, gradnja novog poduzetničkog inkubatora, te izgradnja komunalne infrastrukture zone Crno.

Ovim projektima značajno podižemo razinu upravljanja prometom na području grada, te stvaramo bolje okruženje za rast investicija i poduzetništva. Radi se o velikim strateškim projektima grada čijom paralelnom provedbom radimo nezapamćen razvojni iskorak u području urbane mobilnosti i poduzetničke infrastrukture.

Kakav ste proračun donijeli za 2020., koje su mu temeljne odrednice i u što će se najviše ulagati, koji su ključni projekti koje planirate?

– Proračun Grada Zadra za 2020. godinu iznosi 724,2 milijuna kuna i osigurava neposredne investicije iz gradskog proračuna za izgradnju novih objekata komunalne i društvene infrastrukture.

Neki od projekata su dovršetak izgradnje centra „Mocire” za djecu i osobe s posebnim potrebama; izgradnja prije spomenutog sustava odvodnje u više gradskih četvrti u sklopu projekta aglomeracija Zadar – Petrčane i također spomenute nove i proširenje postojeće područne osnovne škole u gradskim četvrtima Bokanjac i Ploče; nastavit ćemo rekonstrukciju važnih gradskih prometnica; u planu je i izgradnja Novog gradskog groblja Zadar, uređenje mnogih javnih površina, od povijesnih trgova u staroj gradskoj jezgri do uređenja obale, šetnica i gradskih plaža.

Osim izvornim sredstvima Grada Zadra, više kapitalnih projekata ostvarit će se uz pomoć sredstava odobrenih za financiranje iz EU fondova poput:  projekta Zadar Baštini s obnovom Providurove palače i zadarskih bedema, Centra za mlade, uređenje plaže Kolovare, Projekt ZUM 4.0 – implementacija pametnih prometnih rješenja itd.

Osigurana su sredstva za niz programa kojima se neposredno osigurava potpora mladim obiteljima i našim starijim sugrađanima: naknade za novorođenčad, učeničke i studentske stipendije, nastavljaju se projekti potpora starijim osobama i socijalno ugroženim skupinama, nabavka radnih bilježnica svim učenicima zadarskih osnovnih škola…

Nastavit ćemo sufinancirati i brojne ustanove i udruge u kulturi, ali i zdravstvene i socijalne ustanove drugih osnivača pri čemu posebno izdvajam potporu Općoj bolnici Zadar. Isto tako, osigurana su potrebna sredstva za sve projekte i izvanstandardne programe u odgoju i školstvu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar