Fabio Capello: “Jednom ću doći i do Vira, obožavam hrvatsku obalu”

Veliki nogometni mag i tvorac nepobjedivog talijanskog giganta A.C. Milana, slavni Fabio Capello, nije na milanskom BIT turističkom sajmu odolio štandu Hrvatske turističke zajednice i ponuđenoj ljepoti istočnojadranske obale, ali ni upoznavanju, fotografiranju i druženju s predstavnicima Općine Vir. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, predstavili su Don Fabiju najpoznatiju općinu u Hrvata i najljepši otok.

– Kratko smo se družili s gospodinom Capellom. Rekao je kako obožava hrvatsku obalu i Jadran te da će jednom doći i do otoka Vira – kaže direktor Liverić, prenoseći sjajnu atmosferu koja je vladala u talijanskoj modnoj i od nedjelje – turističkoj prijestolnici. Druženje sa slavnim nogometnim trenerom bilo je samo šlag na torti koju su virski turistički djelatnici ukrašavali prva dva dana milanskog sajma, koji već trideset godina promovira susrete između donositelja odluka, profiliranih kupaca koji dolaze iz područja s najvišom stopom gospodarskog rasta te iz svih sektora takozvanog lanca opskrbe. S više od stotinu konferencija i seminara o najnovijim trendovima u turističkoj industriji, milanski BIT je već godinama najveća talijanska turistička priča.

– Prvi dan sajma bio je rezerviran za široku publiku koja je imala prilike vidjeti naš štand te turističku ponudu otoka Vira, dok smo preostala dva dana usmjereni na poslovnu publiku i susrete s našim ključnim strateškim partnerima – napominje voditelj Čulina na važnost susreta s brojnim turističkim agencijama i turoperatorima, koji pokazuju sve veće zanimanje za otok. Pored šestog uzastopnog BIT-a na kojemu sudjeluju virska Turistička zajednica i destinacijska kompanija Vir turizam, Virani su u Italiji (Rim, Torino, Milano) ranijih godina odrađivali i radionice Sell Croatia. Na tim radionicama uspostavljene su dobre veze te partnerski odnosi s agencijama i turoperatorima, pa broj talijanskih gostiju neprekidno raste.

– Talijani su se na Vir vratili na velika vrata, pa su ponovno među deset najuspješnijih virskih emitivnih tržišta. Kako postoji još veći potencijal, jer govorimo o gostima koji su nekad bili među pet najuspješnijih u Hrvatskoj, nastojimo uspostaviti i održavati što bolje veze i poslovne odnose s Talijanima – kaže Liverić. Boravak u Italiji bio je prilika i za druženje s najvišim predstavnicima hrvatskog turizma, pa su Virane obišli ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je u Milanu predstavljao europski grad kulture za 2020. godinu.

– Ministar Cappelli nam je obećao kako će podržati sve nove razvojne i turističke projekte Općine Vir. S ministrom i direktorom Staničićem smo bili na prezentaciji Kvarnera i Rijeke, a kazali su kako smo jedni od omiljenijih izlagača na HTZ-ovom štandu – ističe Liverić dobivenu podršku od ministra i direktora HTZ-a, ali i od Obersnela, koji je u Rijeci gradonačelnik brojnim virskim obiteljima. Pored prvih ljudi hrvatskog turizma i riječkog gradonačelnika, Virani su bili u društvu Veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji Jasena Mesića, generalnog konzula u Milanu Stjepana Ribića i direktorice milanskog ureda HTZ-a Viviane Vukelić. Svi oni posjetili su HTZ-ov štand u Milanu na BIT-u, na kojemu prema ranijem dogovoru o suradnji djeluje i virska turistička delegacija, ali i druge delegacije turističkih zajednica i tvrtki.

Teme velikog turističkog sajma BIT (Borsa internazionale del turismo), koji se od 9. do 11. veljače održava u Milanu, uglavnom su standardne: luksuzna i poslovna ponuda turističkih proizvoda, nove tehnologije i proširena stvarnost u turizmu te umjetnost, kultura, enološka i gastronomska ponuda. U glavni grad talijanske regije Lombardije redovito stiže više stotina turističkih novinara iz cijelog svijeta, kao i nekoliko tisuća izlagača te posjetitelja koji se broje u stotinama tisuća. Tijekom trodnevnog BIT-a Milano postaje glavno odredište profesionalaca u turizmu sa svih kontinenata, a dio tog globalnog turističkog eventa već šestu godinu uzastopno bio je i otok Vir.

OD 2016. GODINE RAST OD 86 POSTO NOĆENJA I 68 POSTO DOLAZAKA TALIJANA

Tijekom 2019. godine Talijani su na Viru ostvarili 1.194 turistička dolaska, što predstavlja povećanje od 8,1 posto u odnosu na prethodnu rekordnu 2018. godinu. Time su talijanski turisti postali deveto virsko emitivno tržište u ovoj kategoriji turističkog prometa s drugim najvećim rastom (iza najboljih Slovaka s 8,7 posto rasta). Susjedi s druge strane Jadrana imali su i 10.015 noćenja s rastom od 7,76 posto, što je najveći rast noćenja nakon Hrvata i Slovaka.

U posljednje dvije godine rast je još izraženiji, odnosno 33,2 posto u noćenjima (7.520 prije dvije godine) te 30,8 posto u turističkim dolascima (913 dolazaka u 2017.). Ako pogledamo još godinu unazad, kada je praktički počelo virsko prisustvo i rad na talijanskom turističkom tržištu, podaci su još sugestivniji: tadašnjih 5.376 noćenja i 711 dolazaka na otok i usporedba sa najnovijim podacima predstavljaju rast od 86,3 posto u noćenjima te 67,9 posto u dolascima. Pored rasta turističkog prometa izraženog noćenjima i dolascima, porasla su i prosječna noćenja na destinaciji, pa je Vir od početka 2016. do kraja 2019. godine zabilježio najprije 7,56 prosječnih noćenja turista iz Italije, potom 8,23 i 8,41 te 8,39.

PRVI PUT U MILANU PRIJE PET GODINA

Predstavljanje otoka Vira u Milanu bilo je šesto uzastopno druženje Virana i brojnih posjetitelja na BIT-u, a sve je počelo 2015. godine kada su gosti, uglednici i predstavnici talijanskih medija u prepunoj prezentacijskoj dvorani jednog od najznačajnijih europskih turističkih sajmova pljeskom ispratili turističku prezentaciju otoka Vira. Virani su prezentaciju odradili uz podršku i u društvu tadašnjeg ministra turizma Republike Hrvatske Darka Lorencina, njegovog zamjenika dr. sc. Daglasa Koraca i tajnika Kabineta ministra Ivana Glušaca, potom direktora Ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu Branka Curića, generalne konzulice Republike Hrvatske u Milanu Ive Pavić te ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu Ilije Želalića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...