Glasovac: “Manje invanzivan pobačaj u obliku tablete dostupan je samo u Rijeci i Puli”

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac gostovala je u Novom danu gdje je komentirala koalicijsku Vladu te novi prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće.

Danas bi se u Saboru trebalo raspravljati u Zakonu o popisu stanovništa te je premijer Plenković jučer u Mariji Bistrici rekao kako će danas u Saboru biti kvoruma koji će omogućiti glasanje o tom zakonu. SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac komentirala je glasanje o Zakonu o popisu stanovništa te istaknula kako su manjinski zastupnici žrtve unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

“Mislim da su amandmani manjinaca potpuno benigni. Primjerice, da pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost korištenja više od jednog materinjeg jezika, odnosno, da se izjasne. To je realno, to se događa, primjerice u Istri. Sada bi se to samo formaliziralo.

Njihov problem s tim amandmanima je tajming ovoga zakona i toga što su ušli u unutarstranačku kampanju u HDZ-u i zapravo su kolateralne žrtve. Kao i naš Zakon o medicinskom prekidu trudnoće”, kazala je Glasovac.

“Dosta stvari koje se sada odvijaju u državi zapravo su žrtve toga što premijer odugovlači, ne želi se izjašnjavati ili prezentira nešto što zapravo ne misli. U nekakvim drugim okolnostima bi vjerojatno ovo prihvatio, no sada pumpa mišiće pred svojim oponentima”, dodala je.

“Cijela država je žrtva unutarstranačkih izbora.”

Komentirala je i SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće. Istaknula je kako premijer ignorira institucije, kao i Ustavni sud.

Razloga je nekoliko. Prvi je taj da je medicinski pobačaj (u obliku tablete) koji je za ženu manje invazivan i koji se u drugim europskim državama provodi do šestog ili sedmog tjedna, dostupan samo u Rijeci i Puli. Mi propisujemo da se svakog ženi, neovisno o tome gdje se nalazi omogući pristup neinvazivnom pobačaju.”

“Drugi razlog je taj što se brojni ginekolozi pozivaju na tzv. priziv savjesti i odbijaju pružiti medicinsku uslugu, a treći je taj što je medicinski prekid trudnoće jako skup te samim time i nedostupan – plaća ga trudnica, košta od 3.000 do 6.000 kuna, a cijenu određuje ustanova”, istaknula je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...