Karnevalski šušur vraća se na zadarske ulice, tko će preuzeti ključeve grada?

Kada u petak, točno u 11 sati, prvi čovjek Zadra Branko Dukić na balkonu gradske uprave bude predao ključeve grada novom gradonačelniku, to će značiti samo jedno: ne, nisu bili prijevremeni izbori za koje nismo čuli ili znali, već grad preuzimaju maškare! Kako je to na maškarama red i običaj, na vlast dovode svoga čovjeka koji će im dati alibi za sva ludovanja, podvale i podmetanja koja pripremaju u ovo karnevalsko vrijeme. Već godinama u Zadru na maškarama nije bilo ovako živo, veselo i puno raznih događanja za sve generacije, od onih najmlađih do onih koji su bili mladi u vrijeme kad je rock bio mlad.

No vratimo se na početak, odnosno na novog gradonačelnika oko čijeg imena se obavila sjena misterije, jer predizborna šutnja u maškarama traje sve do onog trenutka kada se bude ugledao na balkonu gradske uprave. Prije toga, sa svojom će glasnom i šarenom svitom doći na Narodni trg i zatražiti službeno primanje u zgradu gradske uprave. Tamo će, kako to i dolikuje pravoj primopredaji vlasti, razmijeniti vjerodajnice, lentu i ključeve. Čut ćemo i program novog gradonačelnika, a ceremonija završava izlaskom na balkon kada će Zadrani konačno vidjeti osobu koja će im voditi grad u narednih deset dana. Ako je vjerovati karnevalskim kuloarima, ona će ove godine to biti punokrvno i senzacionalno iznenađenje u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, njihovih partnera u organizaciji te glavnog meštra od maškarane ceremonije, Nene Stojakovića.

– Otkrit ću samo da će se nakon polaganja zakletve prva osoba grada s balkona spustiti na Narodni trg. Tamo će podijeliti ruže, jer je u petak osim službenog otvorenja karnevala, također i Valentinovo. Tako ćemo obilježiti oba događaja – otkriva meštar Stojaković. Treba dodati kako je velike bukete s 200 ruža za svoje sugrađanke osigurala gradska tvrtka Nasadi, dok će se za dobru glazbenu podlogu pobrinuti poznati zadarski DJ Mate Kokić.

Ove godine u program karnevala uključili su se Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Koncertni ured Zadar, Gradska knjižnica, Kazalište lutaka, a svatko od njih dat će svoj doprinos da manifestacija Zadarski karneval ponovno zasja starim sjajem. U ta vremena cijeli je grad u veljači živio u ritmu karnevala, a maske za veliku povorku pripremale su se mjesecima unaprijed.

– Zaista treba pozdraviti činjenicu kako se ove godine u gradski karneval uključilo puno više gradskih ustanova i institucija nego prijašnjih godina. Posljednjih godina energija karnevala počela se gubiti, pa je bilo jasno kako nešto treba mijenjati. Odlučili smo da program bude bogatiji i raznolikiji nego dosad, i to u manjim prostorima, pomalo i neuobičajenim, koji će biti idealni za ovu prigodu. Bit će za svakog ponešto, a velika kulminacija dogodit će se idućeg vikenda i završiti velikom karnevalskom povorkom po gradu – najavljuje Stojaković karnevalski šušur.

Dan nakon što maškare preuzmu vlast, u subotu navečer, slijedi prvi veliki javni test za novog gradonačelnika. Bit će to „Inaguracisko karnevalski BALin“, ili veliki bal pod maskama u Kneževoj palači. Za one s maskom ulaz je slobodan, a za sve druge cijena upada iznosi 30 kuna. No, o tome više uskoro…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...