Gripa blaža nego lani, a najviše pogađa malu i školsku djecu

Premda je, prema ocjenama stručnjaka, ovogodišnja sezona gripe za sada blaga iako najviše pogađa djecu predškolske dobi i onu do 14 godina, teško je predvidjeti očekuje li nas njezin vrhunac u veljači, piše u nedjelju Večernji list.

Osmogodišnji dječak koji je u petak na Jedinici intenzivnog liječenja u Kliničkom bolničkom centru Split preminuo od posljedica gripe, odnosno encefalitisa, najteže i najrjeđe komplikacije gripe, 11. je žrtva gripe ove sezone prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), navodi dnevnik.

No, naravno, kada dijete umre od posljedica gripe, uvijek to izazove uznemirenost javnosti i roditelja, iako su svjesni da se, nažalost, može dogoditi da gripa izazove i upalu mozga djeteta, no to je rijetko, piše Večernji list.

U Hrvatskoj je zaključno s 26. siječnja 2020. godine službeno registrirano ukupno 5368 oboljelih od gripe, od kojih je 2458 prijavljeno tijekom četiri tjedna 2020., navodi HZJZ.

Prema pristiglim prijavama, najviše su obolijevala djeca u dobi od pet do šest godina, zatim djeca od jedne do četiri godine te na trećem mjestu školska djeca u dobi od sedam do 14 godina. HZJZ navodi da je tijekom sezone 2019./2020. broj prijava gripe u posljednjih mjesec dana manji u odnosu na isto razdoblje lani, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...