Koronavirus stigao i u Crnu Goru, u izolaciji 46 ljudi, šest ih je zaraženo u Italiji

Crnogorski državljanin, član posade kruzera Diamond Princess u japanskoj luci Yokohami, pozitivan je na koronavirus, potvrdilo je danas ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Više od 40 osoba koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom pod nadzorom je crnogorskih zdravstvenih vlasti.

Nadzor nad osobama koje su doputovale iz pogođenih područja, kako je naveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, traje do 14 dana, koliko traje inkubacija virusa, a njihovo zdravstveno stanje kontrolira se svakih 12 sati.

“Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom u ovom trenutku je 46 osoba koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom. Ovaj broj je jako promjenjiv i posljedica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržava u Crnoj Gori”, priopćio je za podgoričke Vijesti Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Najveći broj nadziranih nalazi se u Kotoru pa je za pretpostaviti da je riječ o pomorcima i putnicima iz međunarodnog prometa koji koriste aerodrom Tivat ili luku Kotor.

Pod nadzorom i jedan Kinez, voditelj radova na gradilištu autoputa Bar – Boljari.

Među osobama koje su pod nadzorom, prema saznanjima Vijesti, nalazi se i jedan od voditelja radova na gradilištu autoputa Bar – Boljari, na kojem radove izvodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), ali on navodno nema simptome bolesti niti je u Crnu Goru doputovao iz najpogođenije pokrajine Hubei.

Crnogorske zdravstvene vlasti u siječnju su dogovorile s kompanijom CRBC da se njihovih gotovo 800 radnika, koji su većinom porijeklom iz pokrajine Hubei, a koji su tijekom praznika otputovali za Kinu, ne vraćaju u Crnu Goru do daljnjeg. Riječ je o istoj kompaniji koja u Hrvatskoj radi na izgradnji Pelješkog mosta.

Šestero ljudi u talijanskoj Lombardiji zaraženo je koronavirusom, a oko 250 ih je u izolaciji, javlja La Repubblica.

Prvi kod kojega su testiranja bila pozitivna na koronavirus je 38-godišnji Talijan, a novinska agencija ANSA piše kako su i njegova trudna supruga i prijatelj pozitivni na koronavirus, no za to još ne postoji potvrda lokalnih vlasti.

Pretpostavlja se da se 38-godišnjak zarazio nakon što je večerao s prijateljem koji je krajem siječnja putovao u Kinu. To je prvi slučaj lokalnog prijenosa potencijalno smrtonosne bolesti u toj državi.

Zaraženi 38-godišnjak hospitaliziran je i u teškom je stanju, zbog čega nije moguće prevesti ga u bolnicu u Milanu, piše La Repubblica, prenosi Dnevnik.hr. On je prije nekoliko dana došao u bolnicu s povišenom tjelesnom temperaturu, no kako je liječnicima rekao da nije putovao u Kinu, nije bilo sumnje u koronavirus. Stanje mu se nakon nekoliko dana pogoršalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...