Krešimir Žunić ostaje u APN-u; Otkaz će dobiti ako se dokaže kršenje zakona

Tjedan iza nas obilježilo je ime Krešimira Žunića. Prvi čovjek APN-a sam sebi je kupio APN-ov stan i šokirao sve.  Smijenjen je, ali u APN-u ostaje raditi. Slagalica se zapetljala imenovanjem novog direktora te državne agencije.

Da je stan kupio, otkrio je istraživački magazin RTL-a Potraga, ali se nakon velikog otkrića otvorio niz pitanja. Mulja li se s APN-ovim stanovima, tko na njih ima pravo, a tko ne?

Žunić i sin kupili su stan iz APN-ova programa za 975 eura po četvornome metru. U tom trenutku Žunić stariji bio je zamjenik direktora, a sve potvrđuju detalji kupoprodaje. Tako je počela još jedan afera “Sram me koliko nemam”. Uključio se DORH, krenulo je veliko češljanje svih vlasnika POS-ovih stanova. Sve je gledao i premijer.

“Neobična, moram priznati, izjava i cijela ta situacija. Djeluje mi sve to neobično”, rekao je Andrej Plenković.

HDZ-ovac Krešimir Žunić šokirao je i stranačke i nestranačke kolege. “Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć, kad sam gledao taj prilog, to još nikad nisam vidio”, rekao je ministar prometa HDZ-ov Oleg Butković i dodao da mu je neugodno što je Žunić član njegove stranke, donosi RTL.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar odmah je nakon otkrića Potrage svu dokumentaciju proslijedio DORH-u. “Možda je čak i sve po zakonu, ali ako je i zakon tako napravljen da se to može, ne smiješ! Ne smiješ! Onda se treba ići u kontrolu zakona i izmijeniti zakon”, kazao je.

Kako funkcionira APN? Jedinica lokalne samouprave ustupi zemljište, APN izgradi zgradu pa je prepusti lokalnoj samoupravi. Tek onda se formiraju liste za dodjelu stanova.

Nismo trebali duboko posegnuti u arhivu da pronađemo kandidate kojima su takvi stanovi bili jedini krov nad glavom otkako je ovog modela stambenog zbrinjavanja.

Drugima su pak POS-ovi stanovi izvor zarade: kupuju ih pa preprodaju ili iznajmljuju.

Zbog muljaže s POS-ovim stanovima u srpnju prošle godine promijenjen je Zakon. Deset godina od kupnje nekretnine zabranjena je prodaja ili iznajmljivanje.

Prema podacima APN-a, gotovo 4000 mladih osoba u Hrvatskoj je na listi čekanja za najam ili kupnju stana iz POS-ova programa. Liste za Split i Osijek još nisu ni sastavljene. Do rujna 2018. izgrađena su ukupno 8254 stana.

Vratimo se Žuniću s početka priče. Prije kupnje nekretnine nije kontaktirao nikoga jer, kako je sam rekao, “od sebe ne poznaje relevantniju osobu”. Pravdanje mu nije uspjelo jer je još u četvrtak na zatvorenoj sjednici Vlade imenovan novi direktor APN-a Dragan Hristov.

APN poznaje jer je u vrijeme ministrice Anke Mrak Taritaš bio zamjenik direktora iz HNS-ove kvote Slavka Čukelja. Kada je HDZ preuzeo vlast, na mjesto Mrak Taritaš zasjeo je Lovro Kuščević. On je Čukelja zamijenio HDZ-ovcem Goranom Bradićem. Bradić je dao otkaz svom tadašnjem zamjeniku, a danas imenovanom direktoru agencije Hristovu i na njegovo mjesto doveo – Krešimira Žunića.

“Naravno, bio sam upoznat s time da će gospodin dobiti otkaz. Koliko se sjećam, otkaz je dan zato što gospodin nije radio, odnosno na zadovoljavajući način nije obavljao svoje poslove u agenciji. Kako je to završilo, ja dalje nisam upoznat s time”, rekao je Kuščević, donosi RTL.

Lovro Kuščević, inače prijatelj Krešimira Žunića koji povremeno spava u njegovu stanu, nekad ministar graditeljstva, ali i uprave, iz Vlade je smijenjen zbog – problema s nekretninama. Njegov prijatelj Krešimir Žunić s pozicije v. d. direktora također. No u APN-u ostaje. Otkaz će dobiti samo ako se dokaže kršenje zakona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...