Kupci sada znaju što kupuju, Paški sir je 24. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU

U povodu dobivanja zaštićene oznake izvornosti za Paški sir, župan Božidar Longin primio je u Domu Zadarske županije članove Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga.

Udruga okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su i tri najveće sirane na Pagu – Paška sirana, Sirana Gligora i MIH.

Paški sir je 24. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU, a oznakom izvornosti kupci će dobiti dodatnu sigurnost da je sir proizveden na otoku Pagu, od mlijeka paške ovce čime se zaštićuje ime ili naziv Paški sir od krivotvorenja i zlouporabe. Paški sir je, uz janjetinu i sol, treći zaštićeni proizvod s Paga s oznakom izvornosti.

„Za vas je sir tradicija koja u vašim obiteljima postoji oduvijek. Od proizvodnje na stari način pa sve do danas kada su male sirane već opremljene suvremenim strojevima jedna stvar je uvijek konstantna – kvalitetna temeljna sirovina, mlijeko i tradicionalna receptura za pripremu. Bez obzira na krški kraj i bogatstvo ljekovitog mediteranskog bilja, Paški sir ne bi bio takav bez vrijednih ruku koji su taj proizvod doveli do ovoga gdje je danas“, istaknuo je župan Longin dodavši da je sustavno ulaganje u opremanje sirana i obrazovanje donijelo konkretne rezultate.

„Uz sve veći broj priznanja na nizu svjetskih natjecanja, sada imate i zaštićenu oznaku izvornosti. Iskreno vjerujem da vam je svima ovaj najnoviji uspjeh osim priznanja, ujedno i najbolji poticaj da nastavite njegovati tradiciju svojih predaka, ali ju i obogaćivati novim znanjima“, rekao je župan.

Na otoku Pagu trenutno je 13 udruga registriranih objekata za proizvodnju sireva u sustavu certifikacije zaštitne oznake izvornosti kazala je, između ostalog, voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca.

„Cijenimo što smo dobili priliku još jednom promovirati Paški sir koji je 25. studenog prošle godine doživio svoj povijesni trenutak i ušao u registar zaštićenih proizvoda kao 24. proizvod iz Hrvatske. Za nas, Paški sir nije samo prehrambeni artikl, već dio našeg naslijeđa, tradicije i razlog koji nas čini ponosnima“, naglasila je Pernar Škunca dok je predstavnik Sirane MIH Šime Baričević dodao da se Udruga proizvođača Paškog sira u siječnju ove godine zajednički predstavila u Berlinu na Zelenom tjednu, vodećem međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.

„Reakcije europskog tržišta na njegovu kvalitetu iznimno su dobre. Nadam se da će obveza koju smo dobili o održavanju kvalitete paškog sira nastaviti dalje i proizvodnju podignuti na viši nivo. Naš je potencijal velik“, zaključio je Baričević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...