“Leteći poštari” uskoro će spašavati i živote; Prvo pismo stiglo dronom na Ugljan za samo 12 minuta

Nalazite se na nekom jadranskom otoku, na nekom nedostupnom mjestu, i ugrize vas poskok. Nema brige, protuotrov vam u nevjerojatno brzo roku može stići dronom. To je samo jedna od stvari za koje će se oni u budućnosti koristiti, a prošli tjedan dron je u Hrvatskoj prvi put dostavio pismo.

Pismo je od zadarske luke Gaženice do otoka Ugljana putovalo brže nego ikad. U otočnu poštu stiglo je za samo 12 minuta. I ne, nije poštar letio, nego ga je zamijenio dron. I ne kuca ni jednom. On leti autonomno i to na visini od 30 metara brzinom od 35 kilometara na sat.

Dron je pokrenula ekipa zagrebačkog startupa koja se bavi snimanjem bespilotnim letjelicama. Prošli tjedan su izveli prvu hrvatsku dostavu pošte dronom.

“U startu je najveći izazov bio vidjeti imamo li mi neku čistinu od pošte do pošte, kasnije smo vidjeli da će nam problem biti galebovi jer ih je bilo puno, ali ga nisu omeli on je samo išao tako da to nije bio problem. I vjetar, ali bura nam je išla u korist jer ga je gurala do otoka”, rekao je Ivan Vidaković za RTL.

Dron može prenijeti 200 grama

Na putu nije bilo gužve samo nekoliko brodova i trajekt. Prije povijesnog leta s poštom, desetak puta je obavljena probna vožnja.

“Proveli smo ovaj pilot projekt od Zadra do Preka kako bismo vidjeli šta taj dron može i kako bismo ga mogli sve koristiti. Jedan stručan tim će u pošti vidjeti koje su lokacije pogodne za nešto takvo”, rekao je voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Dron konkretno može prenijeti 200 grama. Moderni golub pimonoša neće letjeti svakodnevno i neće dostavljati samo pisma. Njegov red vožnje bit će i u kriznim situacijama kao što je dostava lijekova i protuotrova na teško dostupna područja kao što su otoci, gdje tako lako i brzo ne može stići nitko osim drona. Koristiti će se i u komercijalne svrhe.

A to znači da ćete jednog dana moći naručiti brzu dostavu dronom u najbližu poštu.

Da korisnik koji je na nepristupačnom terenu naruči dostavu umjesto za tri za jedan dan. To bi bila premium usluga, ali i o tome razmišljamo. Dok mi o tom tek razmišljamo neki to već prakticiraju. Tako je Amazon prvu dostavu paketa dronom obavio još prije četiri godine.

Drugi let još nije na vidiku

Zanimljivo je da danas Amerikanci svjedoče krađi s kućnih pragova paketa dostavljenih ovim letećim poštarima.

Osim za kupnju preko interneta, dronovi spašavaju živote. Istraživači s jednog američkog sveučilišta uspjeli su prevesti kroz pustinju uzorke krvi. Tijekom trosatnog leta uspjeli su održati i njezinu temperaturu.

“Postoje razne vrste dronova, tzv. teretni može dron biti s više motora, sustava što povećava njihovu pouzdanost. Postoje dronom koji mogu prenijeti 50 kg, mi pucamo 10-15 kg koje možemo prenijeti”, rekao je Milan Domazet  za RTL.

U Hrvatskoj su moderni pismonoše tek odradile prvi let, a drugi još nije na vidiku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...