Milanović prisegnuo: “Ratovi su gotovi, nitko se više ne smije osjećati isključenim, Hrvatska je kuća svih nas”

Predsjednička inauguracija Zorana Milanovića počela je u podne na Pantovčaku. Prva je koja se ne održava na Markovu trgu i s najmanje uzvanika do sada.

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, međi njima i dvojica bivših predsjednika, obitelj izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera.

Pratite tijek događanja:

12.23 – Završio je službeni dio inauguracije. Kreće svečanost u salonu.

12.19 – Govor je gotov. Klapa HRM-a izvodi legendarnu pjesmu Vice Vukova ‘Tvoja zemlja’

12.18 – “Osnaživanje solidarnosti u društvu i suzbijanje klijentelizma glavni su instrumenti u borbi protiv jednakosti. Naša republika treba svakog čovjeka i svatko mora dobiti priliku dostajanstveno živjeti od svog rada. Ovo je kuća svih nas. Hvala vam, Živjela Republika Hrvatska”, zaključio je svoj predsjednički govor Zoran Milanović.

12.17 – “Ratovi su gotovi, danas je naša obveza da se nijedan građanin naše države ne osjeća diskiminiranimn zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji i to po više kriterija – rodnom, nacionalnom, spolnom, seksualnom….To je patriotizam koji nije zasnovan na mitovima i predrasudama. Naša budućnost ponajprije ovisi o kvaliteti školovanja. Hrvatska je dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje. Naša budućnost ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi.”, istaknuo je Milanović. dodavši da Hrvatska nije samo domovina visokoobrazovanih nego domovina za ljude svih zanimanja.

“Našu Republiku ne čine ni samo visokoobrazovani, ona jednako pripada i menadžerici i potplaćenoj radnici na blagajni. Suzbijanje klijentelizma, laži i pohlepe glavni su instrumenti borbe protiv nejednakosti. Ovo je kuća za nas, za naše građane.”

12.15 – “Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između želja različitih ljudi. Jedno je istina, a drugo je legitimna politička volja. Kakako da razdovijimo istinu i želju, naročito danas kad tehnologija manipulira ljudskim medijima. Noevisnost sudstva i medija, te rad znanstvene zajednice najveća su brana tiraniji”, rekao je Milanović dodavši kako od svih traži razumijevanja za svoje buduće pogreške jer vjerojatno će ih i biti.

12.11 – Kreće Milanovićev predsjednički govor.

12.08 – Milanović je pročitao prisegu.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar:

Držat ću se Ustava i zakona,
Brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,
Bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
Čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao.”, izrekao je Zoran Milanović.

12.04 – Josipa Lisac u suradnji sa Zvjezdanom Ružićem izvodi himnu “Lijepa naša domovino”.

12.00 – Dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je u Ured predsjednice u pratnji supruga Jakova Kitarovića. Dok hoda crvenim tepihom, orekstar izvodi pjesmu “Mi smo garda Hrvatska”.

11.48 – Milanović je sa suprugom stigao na Pantovčak. Došao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić kao i premijer Andrej Plenković.

11.43 – “Ne bi trebalo biti iznenađenja. Bilo bi ljepše da nema kiše, ali što je tu je. Svi savjetnici načelno su spremni, ali o tome će predsjednik još govoriti”, rekao je Orsat Miljenić. Na pitanje o tvrdoj kohabitaciji o kojoj je govorio premijer, Miljenić je rekao:

“Ja ne znam uopće što je to.”

11.35 – Na Pantovčak je stigla i Josipa Lisac koja će otpjevati himu

11.30 – Zoran Milanović i njuegova supruga Sanja Musić Milanović krenuli su na Pantovčak iz svog stana u Krajiškoj.

11.17 – Dolazak uzvanika na inauguraciju

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...