Ministar Beroš: “Samo je pitanje vremena kada će se u Hrvatskoj pojaviti koronavirus”

Troje pacijenata koji su u subotu primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” nemaju koronavirus. U Wuhanu je, pak, nestao aktivist koji izvještava o epidemiji, vlasti tvrde da je u karanteni. Istodobno, broj umrlih nadmašio je broj preminulih tijekom epidemije SARS-a. Zbog koronavirusa Hrvatska je, pak, organizirala prvi sastanak ministara zdravstva i to putem videopoziva.

Koronavirusa nema u Hrvatskoj. Jučer je pregledano troje ljudi za koje se sumnjalo da bi mogli biti zaraženi. Jedan je odmah pušten kući – bez simptoma. “A druga dva bolesnika, jedan gospodin i jedna gospođa koji su se zapravo vratili 4. veljače iz Kine – oni su imali blaže respiratorne simptome i na svim učinjenim testovima, znači bris nosa, bris orofarinksa i nalaz na koronavirus je negativan. Oni su već danas otpušteni kući”, kazala je dr. Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” za RTL.

Ubio više od SARS-a

Broj zaraženih veći je od 37.000. Samo od jučer do danas u Europi je petero novooboljelih, umrlo je 89 ljudi. Premašen je broj od 774 umrla od zaraze SARS-om.  Dok broj oboljelih raste, stručnjaci bez prestanka rade na novom cjepivu.

“Započet ćemo testiranje cjepiva na životinjama što je prva faza u razvojnom procesu. Planiramo ih napraviti dovoljno u sigurnim i kontroliranim uvjetima kako bi se mogli pregledati i da budu spremni za klinička ispitivanja do ljeta. Nakon toga potrebno je još testiranja kako bismo vidjeli može li cjepivo zaštiti ljude od koronavirusa”, kazala je Sarah Gilbert profesorica sa Sveučilišta u Oxfordu.

U najboljem slučaju bit će to potkraj godine. Hrvatska ništa ne prepušta slučaju. U Bruxellesu je organizirana videokonferencija s ministrima zdravstva, zamjenicima i tajnicima iz Europe.

“Videotelekonferencija jednostavno se izrodila kao jedna brza mogućnost komunikacije. Prvi put se realizirao jedan takav digitalni izazov. Sve članice su zadovoljne. Imamo u ovom trenutku, dobio sam prije pola sata, nacrt zaključaka te televideokonferencije. Ono što smo do sada napravili u Hrvatskoj podizanjem kriznog stožera i svim mjerama sada želimo podići na EU nivo”, kaže hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš za RTL.

Za tri dana izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa

Za tri dana je i izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa. “Neće biti problema i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj potvrđene infekcije koronavirusom u Republici Hrvatskoj. No spremni smo i za taj scenarij, u ovom trenutku nema nekih većih problematičnih stvari”, kaže Beroš.

Iz Wuhana – žarišta zaraze s 11 milijuna stanovnika, jedan od zaraženih liječnika pušten je kući. Od pojave ovog virusa do danas u svijetu je umrlo 813 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...