Mladići iz Vinkovaca nemaju koronavirus, čeka se nalaz Dubrovčanina

Kako je za N1 potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, stigli su nalazi dvojice mladića iz Vinkovaca. Pokazali su kako njih dvojica nemaju koronavirus.

Podsjetimo, kod dvojice mlađih pacijenata, koji su se nedavno vratili iz Kine, pojavili su se simptomi koji su ukazivali na moguću zarazu koronavirusom.

Zbog toga su hospitalizirani u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, gdje su čekali rezultate analize krvi koja je poslana u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Kako je za N1 potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, nalazi su pokazali da mladići nemaju koronavirus.

Oni su zaprimljeni u bolnicu u Vinkovcima jer su bili na radu u Kini, te su se po povratku javili s određenim simptomima. Jedan je imao povišenu temperaturu, a drugi respiratorne simptome.

Već jučer je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić rekao kako po kliničkoj slici prije bi se reklo da nije koronavirus nego da jest, što se danas potvrdilo i točnim.

Ako u vinkovačkoj bolnici dođe do zabrane posjeta to će, rekao je jučer Šporčić, biti zbog obične gripe, a ne koronavirusa.

Dvojica mladića rođena su 1996. i 1997. godine, a na radu u Kini bili su oko 10 dana. Osim njih, još je osmero radnika išlo na rad u Kinu. Oni su pušteni kućama i svi se jednom na dan moraju javiti epidemiologu.

Danas se pak pojavila sumnja na zarazu koronavirusom kod jednog pacijenta u Dubrovniku. Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić rekao je da muškarac iz Dubrovnika koji je bio u Kini ima blage simptome pa su poslali uzorke na analizu, ali Kaić ne vjeruje da će biti pozitivan.

“Što se tiče gripe, ove sezone nije visoka zaraznost. Jedna bolesna osoba zarazi dvije osobe. Prema najnovijim informacijama, koronavirus je puno zarazniji od gripe. Ako se brzo ne zaustavi zaraza u Kini, praktički je nemoguće da bolest ne dođe u Hrvatsku”, rekao je Kaić.

“Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku”, zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničariti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...