Muke po POS-ovim stanovima u Biogradu; “Akontacija je bila 11.000 eura, stan plaćam 10 mjeseci, a živim kod roditelja”

Prije 5 godina su se odlučili za kupnju POS-ovog stana, već godinu dana za njega plaćaju rate kredita, ali ga i dalje mogu gledati samo nacrtanog.

Nova afera povezana s APN-om bukti u Biogradu. Platili su i 15% predujma u kešu, a  sa svojim obiteljima i dalje moraju živjeti kod roditelja ili u podstanarstvu. A cijene stanova već su narasle za 80 eura po kvadratu, a i još će jer građevinci  za nastavak izgradnje traže dvostruko više, donosi RTL.

“Odmah smo morali platiti 15 posto predujma”

Kad se Željkova obitelj prije 5 godina javili na natječaj za POS-ov stan u Biogradu imali su jedno dijete, sad imaju troje, a stan je još uvijek poput kule u oblacima. “Mi smo morali odmah platiti 15 posto predujma, a nakon toga riješiti kredit za preostala sredstva. Dakle, svi smo mi platili stanove u cijelosti, odnosno, banke su platile za nas, a mi plaćamo kredite”, kaže Željko Domitrović iz Biograda.

Stanari APN krive jer ih nije obavijestio o problemima na gradilištu. Građevinska tvrtka koja je na gradilištu ostavila i dizalicu otišla je u stečaj, a na natječaju za novog izvođača radova jedina ponuda je bila duplo skuplja od predviđenih 9 milijuna kuna za izgradnju.

“Što se tiče novog roka, APN je s jučerašnjim danom poslao na objavu ponovljeno javno nadmetanje za radove na završetku započete izgradnje u Biogradu na Moru. Po završetku postupka navedene nabave, kupce će se obavijestiti o novim rokovima. Korisnici imaju mogućnost raskida Predugovora te se o istom samo trebaju očitovati APN-u”, odgovorili su RTL-u iz Ministarstva graditeljstva.

Stanari: “Biramo između dvije jednako nepovoljne opcije”

Stanari tvrde da imaju dvije jednako nepovoljne opcije: prihvatiti nedefiniran rok izgradnje ili raskinuti ugovor i izgubiti novac kojim su platili kamate. Većina ipak ne misli odustati jer je u međuvremenu komercijalni kvadrat stana u Biogradu narastao na 1800 eura.

“Živim kod mame s troje djece i suprugom. Odlučili smo se zato što nam je to bila jeftinija solucija nego platiti 2 tisuće eura kvadrat, ovako smo za 1200. Deset mjeseci već plaćamo, a nema ništa”, kazala je Slavica Urem iz Biograda.

“Oko 10 mjeseci plaćam stan, 11 tisuća eura sam platio akontaciju. Živimo kod mojih roditelja u malom stanu od 20 kvadrata. Eto, to je problem. Ja ću se boriti da se to izgradi”, kazao je Tonći Stipičević iz Biograda.

Na gubitku je i Grad Biograd koji je osigurao 4600 kvadrata zemljišta za izgradnju, obvezao se urediti pristupnu cestu i rasvjetu vrijedne 4,5 milijuna kuna, dao 2,5 milijuna kuna za početak radova te APN oslobodio i plaćanja komunalnih doprinosa, donosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...