Na tajnom zadatku? Gdje je to Ćelić jurio, ne zna ni njegov šef

Ne stišavaju se reakcije na presudu Općinskog suda u Zadru kojom je bivši zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić pravomoćno oslobođen odgovornosti jer je u ožujku 2019. vozio 111 km/h iznad ograničenja. Ćelić je tog 12. ožujka u Briševu kraj Zadra kad ga je snimila kamera presretača bio na službenom zadatku tijekom radnog vremena zbog čega je sud primijenio odredbu zakona prema kojoj policajac u tim okolnostima smije prekoračiti brzinu bez sankcija.

Zadarska policija, koja je protiv Ćelića podnijela optužni prijedlog ne znajući da je on u vrijeme prekršaja bio na službenom zadatku, ne žali se na presudu te ona sredinom siječnja postaje pravomoćna.

Nekoliko odvjetnika s kojima smo jučer razgovarali o slučaju, a koji uglavnom nisu željeli da ih imenujemo, pitaju se zbog čega je policija uopće išla s optužnim prijedlogom ako se nisu mislili žaliti na presudu. Pitaju se i na kakvom se to on posebnom zadatku nalazio da se na njega ne primjenjuju prometni propisi. Skreću pažnju i na činjenicu da je i Ćelić iznad sebe imao šefa, te, kako kažu, rukovoditelj treba potpisati nalog i za tajni zadatak.

– Nadam se da sud u spisu ima valjane isprave koje utvrđuju da se nalazio na posebnom zadatku takve vrste i takvih ovlasti da smije kršiti propise – kratko je kazao odvjetnik Veljko Miljević, pišu 24sata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina, koji su Ćelića nakon što je afera u listopadu prošle godine izbila u javnost, razriješili dužnosti, sad kažu da su poduzeli sve.

– Nakon saznanja stvar je prešla u nadležnost prekršajnog suda, koji je odluku donio nakon nekoliko mjeseci – komentirao je Božinović ne otkrivajući zbog čega se policija nije žalila ako se s presudom ne slažu.

– Ja kao glavni ravnatelj ne dajem pojedinačne naloge svakom policijskom službeniku pa ni svojim suradnicima. Ja ne znam za sve aktivnosti koje se odvijaju, na kraju krajeva to nisu znali ni policijski službenici u policijskoj postaji koji su postupali po službenoj dužnosti – rekao je Milina.

Neslužbeno se može doznati da postupanja povezana s tim slučajem i dalje traju budući da je Uskok nedavno pokrenuo istragu protiv dvojice načelnika Postaje prometne policije Zadar zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti koji su dokumentaciju o počinjenom prekršaju kako Ćelića, tako i bivšeg načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara ‘držali u ladici’, odnosno nisu ih procesuirali. To su učinili tek nakon upita novinara o neprocesuiranju prekršaja, pišu 24sata.

U međuvremenu je reagirao Sindikat policijskih službenika, koji zbog ‘blamaže u vrhu policije’ traže ostavku glavnog ravnatelja.

– Ovo je sramota sustava u kojem niti najviši menadžment ne zna tko što radi i tko je kome odgovoran! – smatraju u sindikatu. Jutarnji list piše da je Ćelić žurio na sastanak u Zadru oko trgovine oružjem. Na put je krenuo sam u privatnom Audiju. Prometni stručnjak Željko Marušić oslobađajuću presudu Ćeliću smatra “skandalom pravosuđa”.

– Ne može se radi sprječavanja jedne ugroze praviti druga, možda i gora – oštro kritizira tumačenje sutkinje Marušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...