Nagrađeni dr. Dželalija: “Na margini smo, a kad se pojave velike epidemije prvo se nas zove”

Prof. dr. sc. Boris Dželalija, redoviti profesor na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskog rata te znanstvenom radu i medicinskim istraživanjima na području biomedicine i infektologije.

Priznanje mu je na svečanosti u utorak uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Doživljavam  ovo kao jedno cjelokupno priznanje za zbir mog ukupnog rada u medicini, u znanstvenom radu i radu s pacijentima. Puno znači meni osobno, ali i mojoj obitelji, koja je  u najmanju ruku jednako zaslužna za odlikovanje. Trpjela je moja česta odsustva, a ni u Domovinskom ratu nije bilo lako onima koji su bili kući, kaže dr. Dželalija.

U poticaju za dodjelu nagrade, što ga je Uredu predsjednice uputila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, navodi se kako je dr. Dželalija objavio više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima. Autor je knjiga “Bolesti uzrokovane rikecijama, erlihijama, koksijelama i bartonelama” i “Miljevačko zdravstvo”.

Tijekom posljednjih trideset godina bio je sudionik i organizator brojnih stručnih skupova iz infektologije, a sudjelovao je i kao pozvani predavač na brojnim europskim i svjetskim znanstvenim i stručnim simpozijima i kongresima. Mentor je mnogim liječnicima specijalistima u izradbi magistarskih i doktorskih radova, kao i mnogim studentima u izradbi završnih (diplomskih) radova.

Pored uspješnog znanstveno-nastavnog rada ovaj liječnik, rođen u Ključu na Miljevcima kod Drniša, obavljao je ili obavlja značajne čelne funkcije kao što su višegodišnji voditelj Infektološkog odjela u Općoj bolnici u Zadru, predsjednik Stručnog vijeća Opće bolnice u Zadru, predsjednik Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zadru i voditelj Sekcije za zoonoze u Hrvatskom društvu za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora. Član je i Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak”, podružnica u Zadru i Hrvatskoga crvenog križa. Za svoje sudjelovanje u tim društvima dobio je brojne nagrade i priznanja, od kojih se ističu: Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski (1996.) i “Zlatna značka Crvenog križa” (2003.).

Bio je dragovoljac Domovinskog rata u zdravstvenoj službi Hrvatske vojske na bojišnici zadarskog zaleđa kao član mobilnih kirurških ekipa od 29. travnja 1991. do 31. siječnja 1992. Dana 18. studenog 1991. proživio je i preživio srpsko-četnički napad na Škabrnju. Od 1. veljače do 18. kolovoza 1992. bio je pripadnik 159. brigade Hrvatske vojske, kada je akcijom „Jaguar” oslobođeno brdo Križ ponad Bibinja, kasnije pripadnik 112. brigade i zapovjednik u Stacionaru Hrvatske vojske u Zadru. Promaknut je u čin pričuvnog pukovnika oružanih snaga Republike Hrvatske, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, a dodijeljena mu je i Zahvalnica Hrvatskog liječničkog zbora za doprinos u Domovinskom ratu (1999.).

– Danas je dr. sc. Boris Dželalija redoviti profesor na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru te na Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i liječnik specijalist infektolog u Općoj bolnici u Zadru. Svojim u međunarodnim razmjerima priznatim radom umnogome je pridonio razvoju biomedicine i zdravstva u Hrvatskoj, djelujući praktično kao liječnik te pridonoseći, na teoretskoj i aplikativnoj razini, medicinskim istraživanjima u području infektologije. Svoj znanstveni rad utkao je u visokoškolsku nastavu na studijima medicine i sestrinstva, a akademski život obogatio je humanitarnim djelovanjem, postavljajući kao osobni i profesionalni prioritet nesebično pomoći ljudima s različitim zdravstvenim, ali i drugim životnim problemima. U tome se istaknuo u nacionalnim razmjerima i smatramo ga dostojnim visokog priznanja Republike Hrvatske, navela je rektorica Vican.

Budući da već neko vrijeme u Općoj bolnici radi samo kroz institut dodatnog rada, raduje ga što su ovu nagradu prepoznali njegovi pacijenti.

– U posljednja tri dana nema tko me nije nazvao, sve me je to na jedan način emotivno rasteglo. Polako odlazim iz medicine, ostavljam mjesto novoj generaciji, a nagrada mi daje poticaj da budem i dalje aktivan u ovom dijelu u kojem mogu pomoći svojim predavanjima. Zahvaljujem rektorici Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijani Vican koja je dala poticaj za odlikovanje, kao i povjerenstvu koje je baš mene odabralo među tolikim kandidatima, te prepoznalo moju ulogu u humanitarnom djelovanju, kaže Dželalija.

U posljednje vrijeme pojave poput koronavirusa naglašavaju potrebu kvalitetnog kadra baš u infektologiji, kojoj je posvetio život.

– Nažalost, u hrvatskom liječništvu mi smo praktički na margini. Ne priznaju nas dovoljno, a kad se pojave velike epidemije, prvo se nas zove.

I za kraj, zaželio je istaknuti sljedeće:

– Zadar je, htjeli mi to priznati ili ne, ipak svojevrsna periferija, a  time što sam ja iz njega uspio ostvariti dvije velike stvari, postati redovitim profesorom na Sveučilištu i zaslužiti čin pukovnika Hrvatske vojske, svi moji snovi su postali stvarnost. To je kruna svega što sam u životu radio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...