Najnoviji rezultati; SDP vodi ispred HDZ-a drugi mjesec zaredom, Milanović je najpopularniji

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a. Iako je ona i dalje unutar statističke pogreške, prednost je blago povećana, kažu najnoviji rezultati mjesečnog istraživanja političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

SDP bi početkom veljače zaokružilo najviše birača – 28,9 posto, postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u veljači prošle godine. HDZ je na 26,8 posto. Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Miroslav Škoro i njegova nezavisna lista je treći izbor: 9,4 posto. MOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto. I lista Mislava Kolakušića je u u padu – tek na pola puta do izbornog praga (2,5 posto), bilježi RTL. HSS bilježi pad- sada je na 2,3 posto, a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti. Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je na 1,4 posto. Oko jedan posto su i Pametno (1,3 posto), HDZ-ov partner HNS (1,3 posto), IDS (1,3 posto) i Živi zid (1 posto). Isti rejting kao njegova bivša stranka ima stranka Ivana Pernara.

Kada se radi o osobnim rejtinzima političara, na vrhu su i dalje izabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Listu predvodi Zoran Milanović. Kao i u siječnju, on je prvi izbor – 18,8 posto izabranog predsjednika smatra najpozitivnijim političarom. To je dva postotna boda više nego u siječnju, iako se slabo pojavljivao u javnosti. Odjeknula je jedino odluka da prisegne na Pantovčaku, a ne kao dosad na Trgu svetog Marka.

Andreja Plenkovića bira 15,5 posto ispitanika, što je njegov najviši rejting u proteklih godinu dana. Iako ostaje treći izbor Miroslav Škoro još se više udaljio od vodećeg dvojca. Bira ga manje od 5 posto ispitanika, no to je gotovo dvostruko viši rejting od onoga predsjednice na odlasku. I Kolinda Grabar-Kitarović bilježi pad i sad je najpozitivnija za tek 2,6 posto ispitanika. Usporedbe radi, prije godinu dana imala je sličan rejting kao sada Milanović.

Na listi najnegativnijih političara, baš kao i u siječnju, vrh neprestižne ljestvice drže premijer Andrej Plenković i njegov koalicijski partner Milan Bandić. Iako stoji nešto bolje nego u siječnju najviše ispitanika, 21,2 posto, poručuje da je Plenković najnegativniji političar. Odmah iza njega je Milan Bandić, oko čije se potpore lomi zagrebački HDZ. Više od 11 posto negativno ga ocjenjuje, što je najgori rejting zagrebačkog gradonačelnika u proteklih godinu dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...