Najteži hrvatski limun nalazi se u Bibinjama; “Kažem mu i dobar dan i laku noć”

U Bibinjama padaju rekordi – plodovi koji rastu uz močvarno carstvo Vranskog jezera prijete Guinessu! I svake su godine su sve veći i veći.

Na krhkom stablu grane su povezane da se ne slome pod teretom orijaških plodova. Većih limuna u Zadru, ali i šire, teško je naći.

“Nema trenutno. Benediktinke imaju, ali oni su za pol kile lakši”, kaže nam vlasnik rasadnika u Bibinjama Petar Šindija za RTL.

Vlasnik rasadnika i zaljubljenik u biljke reći će da tajne u uzgoju nema. Ovaj citrus medica je mjesečar kojemu Petar ne dopušta da rađa svaki mjesec, nego jednom na godinu i zato su plodovi krupniji.

“Ako biljku opteretite, bit će sitni plodovi. Ako smanjite urod, bit će krupniji. Sami regulirate krupnoću i plod. Znači, Vi ste ovo isprogramirali? Da. Slijedeću godinu možemo se dogovoriti da bude 10 plodova i zovemo vas na berbu”, ističe Šindija.

Od mega plodova ništa se ne baca

Stručna gnojidba i rezidba stvar su vještine, a tajna uspješnog uzgoja plodova koji vole toplinu juga ipak je u nečem drugom.

“Treba mu svako jutro reć “Dobro jutro” i navečer “Laku noć”, onda će vam on dati ovo što sad vidite”, poručuje Šindija za RTL.

“U biti, cijeli centar nam je savršen. Tako da sve je to naša pozitivna energija, zato sve tako dobro uspijeva”, iskreno će zaposlenica u rasadniku u Bibinjama Marija Pavlović.

Uslijed tople zime limuni su ove godine dozreli i mjesec dana prije nego lani.

“U 18 komada ima 23 i pol kile! Tu se računa negdje oko 8 litara soka… Jedna trećina je soka. Kora je dosta debela i pogodna je za limoncello. I ovo će sve ići u limoncello”, kaže Šindija.

Od mega plodova ništa se neće baciti, a vitamina C ovdje ima i na pretek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...