Obnova luka za kvalitetniji život na našim otocima

Zadarska županija u posljednjih je nekoliko godina, zahvaljujući efikasnom korištenju EU fondova doživjela značajnu preobrazbu ulaganjem u lučku infrastrukturu koja je povezana s ostalim segmentima gospodarstva, uz istovremeno poboljšanje sigurnosti pomorskog prometa te uvjeta života i rada otočnog i priobalnog stanovništva.

Prvim pozivom za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. je osiguralo sredstva za izgradnju trajektne luke Tkon.

Riječ je o jednom od najuspješnijih primjera provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji provodi Županijska lučka uprava Zadar, koji se financira bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda u iznosu od  gotovo 33 milijuna kuna. Radovi su u punom jeku, postavljene su utvrde na 3 gata, izvršeno je njihovo betoniranje, postavljeno je projektirano opterećenje za praćenje slijeganja. Ugrađene su protuvalne pregrade i trenutno se montiraju rasponski nosači na gatove nakon čega se radi monolitizacija gatova. Obalni zid na sjeverozapadnom dijelu  luke je završen u duljini od gotovo 100 m, a također i parapetni zid parkirališta u duljini od gotovo 70 m. U pogonu za proizvodnju predgotovljenih elemenata proizvedeni su svi elementi za izradu propusta za cirkulaciju mora, a od previđenih 28 završeno je 24 prednapregnuta nosača za izradu propusta. Paralelno s ovim radovima izvode se i svi potrebni zemljani radovi, te iskopi za planirano nasipanje.

Investicijski troškovi uključuju troškove izgradnje i opremanja te vezane operativne troškove provođenja samog projekta, a završetak radova očekuje se krajem 2021. godine.

Najveću korist završetkom ovog projekta imat će stalni stanovnici otoka, ali i turisti i gospodarski subjekti ne samo otoka Pašmana, već i otoka Ugljana koji su međusobno povezani mostom.

Novim krugom ulaganja u lučku infrastrukturu koji je započeo otvaranjem drugog poziva za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa sa područja zadarske županije prepoznata su dva projekta: Luke Sali i Vrgada.

Projektom dogradnje mjesne luke Sali nastavlja se ulaganje EU sredstvima u lučku infrastrukturu s ciljem povezivanja otoka i osiguravanja kvalitete života stanovnika tijekom cijele godine.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju gradske luke Sali na Dugom otoku, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 57 milijuna kuna, obuhvaćeno je proširenje postojeće luke izgradnjom obale u dužini od 149,44 m, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova u dužini od 114,50 m kako bi se povećala sigurnost pomorskog prometa u luci Sali, osigurala usluga prijevoza stanovnika tijekom cijele godine te omogućila bolja povezanost Dugog otoka s kopnom.

Provedbom projekta luka Sali će se zaštititi od djelovanja vjetra i valova iz svih smjerova, doprinijeti će se smanjenju zakrčenosti luke na način da se završetkom projekta osigurava veći broj vezova, čime se olakšava uplovljavanje brodova te pristup luci.

Realizacijom projekata izgradnje luka Tkon i Sali, Zadarska županija će dobiti razvijene i moderne luke po međunarodnim standardima.

Istovremeno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema nove projekte koji će doprinijeti razvoju Zadarske županije poput obnove luke Vrgada, rekonstrukcije Obale Petra Krešimira IV, ali i nastavak projekta nabave novih autobusa za prijevoz putnika u javnom gradskom prijevozu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...