Obuku je završila u Zemuniku, prva je kapetanica kanadera i zbog nje jučerašnji je dan ušao u anale

“Jučerašnji požar na Kostirnicama ući će u anale naše postrojbe kao prvi na kojem smo nastupali zajedno sa zračnim snagama kojima je zapovijedala jedna žena, prva hrvatska kapetanica kanadera”.

Bojnica Diana Doboš pripadnica je Hrvatske vojske od 1999. kada je završila školovanje kao najbolja u rangu 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. U početku je obnašala dužnosti pilotkinje, nastavnice letenja i zapovjednice voda u Eskadrili aviona u kojoj je i bila članica akrobatske grupe “Krila Oluje” s kojom je zabilježila 24 nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Bojnica je u ožujku 2019. započela letačku obuku za kapetanicu na avionu Canadair CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Ulaskom u “Krila Oluje” postala je treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. Prelaskom u Protupožarnu eskadrilu završila je preobuku za pilotkinju na avionu Canadair CL-415, a nakon toga stekla je zvanje prvo kopilotkinje a zatim i kapetanice na istom tipu aviona.

U vojnoj letačkoj karijeri ostvarila je oko 1700 sati naleta i oko 10 000 slijetanja na avionima UTVA-75, Pilatus PC-9M i Canadair CL-415. U Protupožarnoj eskadrili zabilježila je oko 5000 izbačenih vodenih bombi na požarištima, a sudjelovala je u međunarodnim misijama gašenja požara u Bosni i Hercegovini i Državi Izrael.

“Ovo joj je bilo zapovjedno vatreno krštenje nad našim otokom i moramo priznati da ga je odradila maestralno.

“Kacige dole kapetanice Diana, stekli ste naše puno povjerenje!” – poručili su supetarski vatrogasci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...