Oštetio države i tvrtke za 120 milijuna eura, sud u Zadru ga pustio na slobodu

Samid Osmanović iz Slovenije, kojeg je PU zadarska uhitila zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala kojima je oštetio državni proračun za više od 84,5 milijuna kuna, danas je pušten na slobodu.

“Danas, 19. veljače 2020. godine, Državno odvjetništvo u Zadru je privelo sucu istrage Županijskog suda u Zadru hrvatskog državljanina starog 63 godine zbog kaznenog djela nedozvoljene trgovine iz čl. 264. Kaznenog zakona, s prijedlogom da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ovakav prijedlog državnog odvjetnika je odbijen kao neosnovan i osumnjičenik je pušten da se brani sa slobode”, priopćio je sudac Hrvoje Visković s Županijskog suda u Zadru.

Tko je Osmanović, uhićen jučer na Bregani?

Podsjetimo, u ponedjaljak je na Bregani uhićen 63-godišnji Samid Osmanović direktor tvrtke Vanon registrirane na otoku Pagu, nad kojim je provedena istraga zbog gospodarskog kriminala teškog 84,5 milijuna kuna.

Riječ je o slovenskom državljaninu koji je preko tvrtke Vanon preprodavao duhanske sirovine.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare zadarska je policija otkrila kako je 2017. godine od više inozemnih dobavljača iz Europske unije Osmanović nabavio 111 tona duhana, na što nije obračunao i platio trošarinu u iznosu od 67 milijuna kuna te više od 17 milijuna kuna za PDV.

“Zbog sumnje u nezakonito postupanje na području Carinskog ureda Zadar 2018. godine počeo je nadzor, a podaci i dokumentacija koji su nam bili potrebni nabavljeni su preko međunarodne razmjene informacija. Osumnjičenik trgovačko društvo nije prethodno registrirao za poslovanje s duhanom, nije imao potrebno odobrenje jer takav promet podliježe mjerama strogog nadzora. Duhan, u čiji posjed nismo došli, preprodavao je povezanim trgovačkim društvima iz Nizozemske, Irske i još nekoliko zemalja”, rekao je jučer pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split Ivica Knez.

Istraga će se, rekao je, proširiti i na ostala društva.

Potvrđena optužnica

Protiv Samida Osmanovića pravomoćno je potvrđena optužnica USKOK-a, a zbog istih ili sličnih kaznenih djela protiv 63-godišnjeg Slovenca vode se kazneni postupci u Sloveniji i BiH.

“Osmanović je rođen u BiH, no odrekao se tog državljanstva kako bi izbjegao ostanak u istražnom zatvoru u Sloveniji. Potkraj prošlog tjedna mi smo za njim raspisali potragu, a uhićen je u ponedjeljak u popodnevnim satima”, istaknuo je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...