Otkrivene dvije krivotvorene diplome Sveučilišta u Zadru u posljednjih mjesec dana

Nema kraja lažnim diplomama. Kako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili za DNEVNIK.hr, u manje od mjesec dana otkriveno je novih 11 nevjerodostojnih isprava.

Otkriveno je još 11 lažnih isprava. Tri su lažne diplome, a osam lažnih svjedodžbi. Jedna od diploma je s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i s njom je u splitskoj školi osoba radila od 2008. godine i predavala matematiku.

Druga je osoba s krivotvorenim diplomama Filozofskog fakulteta u Zagrebu radila u dvjema školama. U jednoj je 16 godina predavala hrvatski jezik i književnost te povijest, a u drugoj je 10 godina radila u knjižnici, piše Dnevnik.hr.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja posljednji je put u siječnju, godinu dana nakon pokretanja provjere diploma i svjedodžbi zaposlenih u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, komuniciralo broj od 35 nevjerodostojnih isprava. Nakon posljednjeg velikog ulova, bilanca izgleda ovako:

11 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu

4 inozemne krivotvorene diplome

2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Zadru

2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Osijeku

1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Rijeci

1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Splitu

25 krivotvorenih svjedodžbi

Gotovo 50 lažnih isprava

U nešto više od godinu dana otkako je proces provjere pokrenut pronađeno je 46 nevjerodostojnih isprava – 21 diploma i 25 svjedodžbi.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u siječnju je predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti isprava, diploma i svjedodžbi. Tada je rekla da se uglavnom radi o diplomama i svjedodžbama koje su navodno izdane u Hrvatskoj.

”Čim se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba, automatski se uručuje otkaz, osoba se prijavljuje Državnom odvjetništvu, nakon toga slijedi istražni postupak i pravosudni organi preuzimaju te slučajeve”, objasnila je Divjak.

Prije 11 novih, posljednja otkrivena lažna diploma je ona s Filozofskoga fakulteta u Novome Sadu, s kojom je osoba u osnovnoj školi predavala engleski jezik duže od 20 godina. Nakon toga je otkrivena i lažna svjedodžba kuharice.

Zabrinjavajuća je činjenica da se ne nazire kraj krivotvorenim ispravama u obrazovanju, a pitanje je koliko još posla Ministarstvo čeka u otkrivanju lažnih dokumenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...