Petrčanci s performansom “Petrčko lito” pobjednici ovogodišnjeg karnevala

Velikom karnevalskom povorkom Liburnskom obalom i ulicama Poluotoka, defileom 17 karnevalskih skupina, izborom najboljih među njima te, konačno povratkom Ključeva Grada I pune vlasti legalno izabranom gradonačelniku Branku Dukiću od strane karnevalske gradonačelnice, megazvijezde Rite Ore, u nedjelju je završio desetodnevni Zadarski karneval 2020. kojeg je suradnji s nizom partnera organizirala Turistička zajednica grada Zadra.

U najvažnijem događaju cijelog Karnevala, karnevalskoj povorci, sudjelovalo je 17 kostimiranih skupina: za početak Gradska glazba Zadar i Zadarske mažoretkinje, pa zatim redom Zadarski plesni ansambli, Udruga Kveštura iz Dikla, Udruga “U pokretu”, družina iz Kožina, KUD sv. Donat, Drobnice s Dugog otoka, Karnevalska udruga Barbike i Kenovi, Udruga žena Aenona iz Nina, skupina iz Petrčana, Miss Piggy iz Sali, Plesni klub Zara, Meksikanci sa Stanova, Čevulja iz Škabrnje i kostimirana skupina iz Vrsi.

U povorci je bilo svega: pjesme i plesa, pasa Dalmatinaca, epskih igrokaza i spektakularnih performansa, ninđa, baroka i valcera, kamiona, bagera, vlakića, lopata i motika, ratnog oružja, najviše smijeha i dobrih vibracija.

Četveročlani žiri sastavljen od zadarskih glumaca kojem je na čelu bila Josipa Lisac osobno, pod budnim okom gradonačelnice Rite Ore, ali i voditelja Milenog i Kokoši Anel ,pažljivo je pratio i ocjenjivao skupine u prolazu. Naravno, Narodni trg je bio napunjen Pukom koji se s pozornošću pratio što egzaltirano plemstvo u žiriju radi i kako ocjenjuje.

Na kraju je žiri donio najvažniju odluku: pobjednik ovogodišnjeg Zadarskog karnevala, točnije najbolja kostimirana skupina je ona iz Petrčana. Oveća skupina Petrčanaca nije otišla dalje od svoga mista: izveli su pravi mali igrokaz “Petrčko lito”, aludirajući na notorno “izvrsno” pripremljenu i isplaniranu turističku sezonu u njihovom mjestu. U njemu je bilo iznajmljivača apartmana i turista, ali i radnika koji su otvorili gradilište usred sezone. U karnevalske Petrčane stigla je i jedna velika svjetska pop zvijezda, popularnija i dugovječnija od same zadarske gradonačelnice Ore – Tina Turner. Samo da se zna da Petrčanci mogu bolje i više.

Za svoju šarenu karnevalsku predstavu petrčansko je društvo dobilo vrijednu nagradu – prijelazni pehar “Roge u zrak”. Uručile su im ga lanjske pobjednice Dikljanke.

Za zabavu na karnevalskoj pozornici  pobrinuli su se Calypso band, DJ Spella i DJ Davor, a plesnjak je potrajao dugo iza proglašenja.

Tako je nakon deset dana, nekoliko velikih kostimiranih zabava za zadarske mališane ali i za one odrasle, završio Zadarski karneval 2020. Gradonačelnica Rita Ora vratila je vlast Branku Dukiću i umorna otišla tko zna kamo s punom boršom neispunjenih obećanja. A bila je prva gradonačelnica Zadarskog karnevala nakon punih 15 godina prisilnog mirovanja te manifestacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...