Pijete li vodu s limunom svako jutro? Donosimo sve što trebate znati

Ispijanje tople vode s limunom potiče gastrointestinalni trakt zbog čega tijelo bolje apsorbira hranjive tvari.

Voda s limunom je zdrava, osvježavajuća i jednostavna za pripremu. Postoji nekoliko stvari koje je dobro znati tijekom pripreme i konzumiranja, piše Purewow.

Uzmite svježi limun i ako je potrebno stisnite ga i malo valjajte na tvrdoj površini. Izbjegavajte jako tvrde limune jer je moguće da nisu dovoljno zreli da bi pustili sve zdrave sokove. Prerežite limun i istinite sok. Najvažnija stvar je da voda u koju ćete dodati limun treba biti sobne temperature. Ovo je važno jer temperatura može promijeniti strukturu soka. Prema nutricionistkinji Wendy Leonard, voda sobne temperature pomaže “da dođe do najbolje apsorpcije i korištenja fitonutrijenata i vitamina”.

Zašto je ova kombinacija dobitna za jutro?

Pokreće probavni sustav – ispijanje tople vode s limunom potiče gastrointestinalni trakt zbog čega tijelo bolje apsorbira hranjive tvari, a hrana lako prolazi kroz sustav. Limunov sok djeluje i na ublažavanje nadimanja i žgaravice.

Pomaže kod gubitka kilograma – limun sadrži pektin koji pomaže u gubitku kilograma. Pomaže kod apsorpcije toksina i štetnih tvari i održavanja crijevne mikroflore. Sok od limuna možete piti i između obroka.

Jača imunološki sustav – vitamin C pomaže u borbi protiv bolesti. Imajte na umu da vam imunološki sustav pada kada ste pod stresom što povećava vjerojatnost da ćete se razboljeti pa ga je preporučljivo unositi. “Jedan limun ima otprilike polovicu preporučene dnevne količine vitamina C koji je prirodni antioksidans”, objašnjava Leonard za Purewow.

Poboljšava stanje kože – vitamin C je također važan za kožu i igra važnu ulogu u stvaranju kolagena što je važno za elastičnost kože, ali i popravljanje oštećenih stanica. Uz sve to, topla voda s limunom ima protuupalna svojstva koja bi mogla pomoći kod smanjivanja mrlja i ožiljaka. “Limuni imaju i fitonutrijente (antioksidanse) zbog čega imaju žutu boju što je važno za zdravu kožu”, dodaje Leonard.

Smanjuje upalu – ako ste se ikada imali bolne zglobove, može doći do nakupljanja mokraćne kiseline. Topla voda s limunom jednostavno pomaže kod otapanja, javlja RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...