Prije 25 godina iz bolnice je nestala mrtva žena, zadarsko gradsko groblje nema podatke o pokopu

Prije 25 godina iz bolnice u Kninu nestala je mrtva žena, čije tijelo neutješno traži obitelj. Gdje je pokopano tijelo tada 61-godišnje Sofije Javor nitko ne zna. Kako pišu Vijesti.hr Sofija je 14. rujna 1995. godine zbog komplikacija sa srcem vozilom UNHCR-a dovezena u bolnicu u Kninu gdje je konstatirana smrt pa je njeno tijelo ostalo u mrtvačnici. Idući dan je njezina kći odjenula pokojnicu za ukop i s obitelji krenula pripremati sahranu. Nakon dva dana su došli po pokojnicu, no Sofije više nije bilo u mrtvačnici.

Nitko nije znao obitelji reći tko je preuzeo tijelo, niti tko i gdje je ženu pokopao. Nakon što nisu uspjeli doznati gdje se nalazi tijelo Sofije, obitelj je potražila pomoć kriminaliste u mirovini, Branka Lazarevića. “Obavio sam nekoliko desetaka razgovora s osobama za koje pretpostavljam da imaju veze s nestankom mrtvog tijela. Lani početkom srpnja sam bio u bolnici u Kninu i tražio sam informacije u Upravi i na patologiji. Međutim, nitko mi ništa nije znao reći. Tražio sam i uvid u arhivu, no rečeno mi je kako arhive nema. To je nedopustivo”, ispričao je za Vijesti.hr Lazarević koji je prije tri godine preuzeo slučaj nestanka mrtve žene.

Objasnio je kako se bolnička arhiva ne smije uništiti i mora biti negdje pohranjena te je uvjeren da se mora znati tko je preuzeo tijelo radi pokopa. Posjetio je Opću i veteransku bolnicu “Hrvatski ponos” Knin, poslao nekoliko upita Ministarstvu zdravstva, te se obratio zadarskom Crvenom križu i tvrtki Nasadi d.o.o. sektoru gradskih groblja. No, svi tvrde da nemaju nikakve podatke o nestalom tijelu i pokopu.

Postoje elementi kaznenog djela
Iz Ministarstva zdravstva dostavili su otpusnicu i potvrdu o smrti, ali zanimljivo je da u otpusnici nigdje nema potpisa osobe koja je preuzela tijelo, a datum smrti i liječenja nisu nemaju logike. U otpusnici piše kako je Sofija liječena do 14. rujna 1995. godine, a da je bolnicu mrtva napustila 14. kolovoza 1995. godine, pa ispada da su mrtvu ženu u bolnici liječili još mjesec dana.

Lazarević je rekao kako mu je kao kriminalistu iz posljednjeg dopisa jasno da mu ukazuju da u ovom slučaju ima elemenata kaznenog djela, pa je najavio nastavak potrage i u tom smjeru.

“Neću odustati dok ne otkrijem što se dogodilo s pokojnicom i dok obitelji ne donesem odgovore ma koliko god moja potraga trajala. Ustrajat ću u tome da se slučaj rasvijetli i da doznamo tko je preuzeo mrtvo tijelo i gdje je pokopana.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...