Prijedlog zakona u Hrvatskoj; Pojedinac bi smio imati 9 biljaka s visokim udjelom THC-a

Uskoro će u Hrvatskoj u javnu raspravu zakon kojim se predviđa potpuna legalizacija marihuane.

Da samo dekriminalizacija nije dovoljna smatra i Mirela Holy, predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj. Upravo je Holy zaslužna za Lex Cannabis, a gostujući u RTL Direktu najavila je da će zakon u roku tjedan do deset dana ići u javnu raspravu.

Holy je u RTL Direktu podsjetila da su dosadašnji modeli regulacije kanabisa u rekreativne svrhe ili pod kontrolom države kao što je to u Urugvaju ili kroz privatni sektor kao što je slučaj s Kanadom i SAD-om. Holy kaže da oni predlažu hibridni model u vidu državne agencije kako bi se na tržištu zadržala visoka kvaliteta.

“Kada govorimo o upotrebi kanabisa u rekreativne svrhe to je da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe imati do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udjelom THC-a. Konoplja ima velik gospodarski potencija, a s obzirom na to da je vrlo kvalitetna u smislu da čisti tlo te ima do četiri puta veću sposobnost upijanja CO2, važna je i u borbi protiv klimatskih promjena. Ekonomske koristi su ogromne, kao i za razvitak znanosti, upotreba za kozmetiku, papir…”, ističe Holy.

Iako se u nekim državama marihuana legalizirala, tamo još uvijek djeluje crno tržište. No, Holy ima rješenje i zato pa napominje da je zato potrebna državna regulacija jer tako će se crno tržište svesti na što manju mjeru. Kaže da procjene govore da u Kanadi I SAD-u godišnja zarada iznosi oko 43,7 milijardi dolara, a da čak još nisu korišteni svi potencijali konoplje. Tako navodi da se ona može koristiti za izgradnju svemirskih kompozita, automobila te u građevinskoj industriji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...