Promjena vremena donosi jaku buru i kišu, objavljena i dugoročna prognoza

I dok sjever i posebice sjeverozapad Europe trpe nove nevolje zbog olujnih nevremena, kod nas se nastavlja svojevrsno proljeće u veljači.

I dok je jučer još bilo pretežno suho i sunčano te posvuda iznadprosječno toplo, od danas do petka bit će promjenljivije i manje toplo uz povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje u gorju potkraj srijede i početkom četvrtka vjerojatno i malo snijega, a za vikend ponovno stabilnije i toplije, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Utorak i srijeda bit će na kopnu promjenljiviji uz mjestimičnu kišu, ponajprije u srijedu. Bit će i svježiji te će temperatura biti sve primjerenija dobu godine, posebno u četvrtak koji će vrlo vjerojatno biti najhladniji dan u tjednu. Naime, od petka te osobito idući vikend vjerojatan je ponovni porast temperature. Pritom bi i druga polovica tjedna trebala biti prevladavajuće suha i barem djelomice sunčana.

I na Jadranu će u utorak te osobito srijedu biti mjestimične kiše, osobito na sjevernom dijelu, dok će se u utorak u Dalmaciji još zadržati suho i pretežno sunčano. Od četvrtka ponovno manje oblaka, u početku i jaka bura s kojom će osvježiti, a zatim porast temperature, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Počinje proljeće, ali zima nije gotova?

1. ožujka počinje meteorološko proljeće, a servis Severe Weather Europe objavio je dugoročnu prognozu za ožujak.

Kako kažu, modeli za sada prognoziraju nastavak “zimskog” vremena kakvo smo imali i dosad, što znači većinom iznadprosječne temperature za ovo doba godine.

Što se tiče padalina, modeli predviđaju suše vrijeme nego što je uobičajeno za ovo doba godine u većem dijelu Europe, dok se na sjeveru Europe očekuje više kišnih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...