Sanader na suđenju prepričao razgovor s Carlom Del Ponte o Gotovini

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media, u kojoj su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz Sanaderova mandata.

“Nisam kriv, vrlo odlučno odbijam sve navode iz optužnice koja se temelji na konstrukcijama”, kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu. Krivnju je odbacio iznoseći obranu u slučaju koji je prije deset godina pokrenut kao prva i najpoznatija u nizu Sanaderovih korupcijskih afera, a zbog jedne od njih trenutno izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Sanader je sat i pol iznosio obranu, a nastavit će sutra, piše Index.

Prepričao jedan susret s Carlom Del Ponte

Među ostalim, rekao je kako je Ivana Jarnjaka, nekadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, spasio od suda u Haagu. U tom je kontekstu prepričao jedan razgovor s Carlom Del Ponte u kojem se spominjao Gotovina.

“Ja sam tog čovjeka doslovce spasio od Haškog suda. Kad sam postao predsjednik vlade, nazvao sam Carlu Del Ponte i rekao joj da ćemo u potpunosti surađivati sa sudom. Budući da je HDZ bio na lošem glasu kao stranka koja je otišla u desni ekstremizam i koja ne želi surađivati, smatrao sam da je važno da joj to kažem”, ispričao je.

Na to mi je rekla: “Zbilja to tako mislite. Imate jedan bonus kod mene.”

“Pitao sam je mogu li bonus iskoristiti za Gotovinu, ali mi je odgovorila da je to isključeno. Godinu dana kasnije birali smo Jarnjaka za glavnog tajnika, ali znali smo da je pod istragom i da mu se sprema optužnica. Zvao sam Carlu Del Ponte i rekla mi je da ga mogu postaviti. Jarnjak mi je tada pred Šeksom i Bebićem rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me u ovom procesu lažno tereti”, ispričao je Sanader, donosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...