Prošvercao više od 100 tisuća kila duhana i oštetio državu za 85 milijuna kuna

Danas je u Policijskoj upravi zadarskoj održana konferencija za medije, na kojoj su javnosti prezentirani rezultati dovršenog kriminalističkog istraživanja iz domene gospodarskog kriminaliteta. Na konferenciji su bili nazočni Bore Mršić – voditelj Službe kriminalističke policije, Tomislav Škara – voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije te Ivica Knez – pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji sa službenicima Carinske i Porezne uprave, uz koordinaciju sa Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65- godišnjim državljaninom R. Slovenije, Samidom Osmanovićem kojeg se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva i Državnog proračuna i to: Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave te Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Navedenim kaznenim djelima 65-godišnjak je protupravno prisvojio više od osamdeset četiri i pol milijuna kuna.

Tako se 65-godišnjaka sumnjiči da je kao direktor društva sa sjedištem na području Zadarske županije u nakani da navedeno društvo ne plati porez na dodanu vrijednost i porez na dobit te carinske obveze/trošarine na duhansku sirovinu, u Republiku Hrvatsku u više navrata tijekom 2017. godine bez potrebitog odobrenja za poslovanje duhanskom sirovinom i prijave nadležnom Uredu Carinske uprave, od više dobavljača s područja Europske unije, nabavio duhansku sirovinu te poslovao s istom, namijenjenu za savijanje cigareta u ukupnoj količini od 111.672,000 kilograma, što podrazumijeva kupnju, prodaju te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz duhanske sirovine, na koju količinu duhanske sirovine nije obračunao i platio trošarinu u ukupnom iznosu od preko 67.000.000,00 kuna.

Istovremeno navedeno stjecanje duhanske sirovine, prodaju iste te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz duhanske sirovine nije evidentirao u poslovnim knjigama društva niti je iskazao u prijavama poreza na dodanu vrijednost, što je za posljedicu imalo manje plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od preko 17.000.000,00 kuna.

Nadalje, izuzev toga obavljao je isporuku i drugih dobara (osim duhana) što također nije evidentirao u poslovnim knjigama niti iskazao u mjesečnim prijavama, na koji način je dodatno umanjio poreznu obvezu po osnovi poreza na dodanu vrijednost u iznosu od preko 90.000,00 kuna.

Isto tako, nije utvrdio obvezu poreza na dobit u iznosu od preko 190.000,00 kuna, niti je u svezi istoga podnio prijavu poreza na dobit.

Također ga se sumnjiči da je u cilju umanjenja navedene porezne obveze na štetu proračuna Republike Hrvatske krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva, te tako neistinito prikazivao poslovne odnose s drugim društvima.
Opisanim kriminalnim radnjama proračun Republike Hrvatske oštećen je za ukupan iznos od preko 84.500.000,00 kuna.

Prijavljeni je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog kaznenih djela: Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave te Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...