Tramvaj zvan žudnja, jedna od najinteresantnijih drama 20. stoljeća u HNK Zadar

U srijedu 26. veljače u 20 sati ne propustite pogledati predstavu varaždinskog HNK, Tramvaj zvan žudnja Tennesse Williamsa u režiji Valentine Turcu. Igraju Hana Hegedušić, Ivica Pucar, Dora Fišter, Ivan Glowatzky, Filip Eldan, Bernard Tomić, Katarina Arbanas i Nikša Eldan.

Jedno od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, Tramvaj zvan žudnja nije samo Williamsov najveći književno-kazališni uspjeh koji je još veću popularnost stekao istoimenim filmom Elije Kazana s Vivien Leigh i Marlonom Brandom u glavnim ulogama, već je on svevremena drama u kojoj se i danas svi lako prepoznajemo. To je ujedno i njegova najizvođenija drama na svjetskim pozornicama, ne samo kao dramska predstava, već i kao istoimeni balet i opera.

Naša priznata balerina, koreografkinja i redateljica, Valentina Turcu, potpuno osuvremenjuje južnjački američki ugođaj kakav je u originalnoj drami i radnju smješta u današnje vrijeme u suvremeno namješteni stan bez duše, s problemima kao što su grubijanstvo, nasilje, sirovi seks, opijanje, droga i sl. Tu se može imati sve što je potrebno modernom čovjeku ali nažalost, ne i sloboda!

Neuroza našeg doba, osobito strah od stvarnosti života koji je posljedica depresije i frustracije življenja, krhkost žena i agresivnost muškaraca, nerazumijevanje i neprihvaćanje različitosti, latentna i potisnuta homoseksualnost i općenito društvena nestabilnost i nezadovoljstvo životom, opća je značajka Williamsovog dramskog opusa što je ujedno i naša stvarnost.

Danas, u 21. stoljeću, nakon raznih deklaracija o ljudskim pravima, o ravnopravnosti spolova, poslije poststrukturalizma i postmodernizma, postidealizma, feminizma i teorije queera, otvorenih granica, multikulturalizma, dostupnosti svijeta preko interneta, slobode u svim oblicima: vjerske, nacionalne, političke, determinirane krupnim kapitalom … još uvijek za slobodom – žudimo.

Ulaznice su u prodaji na sustavu Croatia Tickets i na blagajni HNK Zadar (radnim danom: 11-13h, 18-20h, subotom: 11-13h). Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...