Cestitka_Uskrs

U Zemuniku počeo prvi tečaj planiranja specijalnih zračnih operacija

Prvi tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija počeo je u četvrtak u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) u vojarni u Zemuniku, a polaznici su helikopterske letačke posade i timovi iz članica MSAP-a: Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Slovenije, priopćeno je iz baze Zemunik.

Istaknuto je da su predavači licencirani instruktori MSAP TC-a te je najavljeno da je u planu održavanje još jednog tečaja ove godine, nakon čega počinje i letačka obuka.

Sudionike tečaja pozdravio je zapovjednik Središta za obuku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev, a direktor MSAP TC-a pukovnik Tomislav Pušnik iznio je ključni sadržaj tečaja.

“S današnjim danom i početkom rada prvog tečaja MSAP TC u fokus rada stavlja obučne procese. Ovo je godina teorijske pripreme, a težište u obuci je planiranje specijalnih zračnih operacija zajedno sa zrakoplovnom komponentom specijalnih snaga. Imamo vrhunske instruktore, standardiziranu obuku i sve preduvjete za obuku najelitnijih pripadnika za provedbu specijalnih zračnih operacija”, objasnio je pukovnik Pušnik.

Mentorsku ulogu u provedbi tečaja imat će i NATO-ovo Zapovjedništvo specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ) te američko zapovjedništvo za specijalne operacije – Europa (US Special Operations Command, Europe – US SOCEUR), navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da je uspostava MSAP TC počela 2015., kada je Republika Hrvatska kao članica NATO-saveza preuzela dva cilja sposobnosti u sklopu kojih se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije. Osim Hrvatske, te su ciljeve preuzele i Bugarska, Mađarska i Slovenija, nakon čega su 2019. ministri obrane tih zemalja u sjedištu NATO-saveza u Bruxellesu potpisali memorandum o uspostavi MSAP-a i MSAP TC-a, koji je svečano otvoren u prosincu te godine u Zemuniku.

Cilj MSAP-a je uvježbati posade i timove višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...