Uknjižio se na stan bračnog para i strpao ih u dom u Biogradu koji radi ilegalno

Večernji list objavio je priču o Vesni Mioković (90) i Vladi Miokoviću (97), štićenicima obiteljskog doma za starije i nemoćne „Dalmatino“ u Biogradu na Moru koji su ostali bez stana od 60 kvadrata u zagrebačkoj Medvedgradskoj ulici. Naime, na njihov stan uknjižio se protivno zakonu i njihovoj volji vlasnik spomenutog doma Mišel Tepša. Taj pravni manevar pokušao je „legitimizirati“ ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju iako je bespomoćnim i jedva pokretnim starcima kazao kako potpisuju punomoć kojom će ga ovlastiti da proda njihov stan u Zagrebu te će s dobivenim novcem pokriti njihove troškove skrbi u domu za starije i nemoćne, a ostatak raspodijeliti Vesninim i Vladinim unukama.

Zabrinjavajući podatak da njegov dom „Dalmatino“ pune dvije godine radi ilegalno, odnosno protivno rješenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je izdano 3. siječnja 2018. godine, a sve zbog toga što nije postupio po pravomoćnom rješenju inspektora iz travnja 2016. godine.

Kako su za Večernji list kazali iz navedenog ministarstva te 2016. godine inspektor je u domu „Dalmatino“ postupio po anonimnoj prijavi, a tamo je zatekao mnoge nepravilnosti.

Prije svega, Tepša je u domu držao 10 korisnika više nego što mu je to bilo dopušteno rješenjem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Pritom nije zgorega napomenuti kako mjesečna skrb u domu „Dalmatino“ iznosi 5000 kuna. Nadalje, inspekcija je tada utvrdila kako čak pet radnica Tepšina doma radi na crno, dakle bez ugovora o radu i pripadajuće prijave te plaćanja mjesečnih obveza i doprinosa. Mišel Tepša nije ni udovoljio propisanim minimalnim uvjetima u pogledu stručnog osoblja koje brine za nemoćne osobe starije dobi. Inspektor ga je tada obvezao da mora zaposliti barem jednu osobu koja odgovara opisu radnog mjesta „medicinska sestra“ i koja ima položen stručni ispit. Na kraju, 2016. godine inspekcija je utvrdila da je Tepša dobar dio štićenika držao u nehumanim uvjetima, u relativno malenim prostorijama u kojima ne postoji prirodan izvor svjetlosti.

Tijekom provođenja inspekcijskog nadzora u studenome iduće godine, dakle 2017., utvrđeno je da se u domu „Dalmatino“ malo toga promijenilo. I dalje su se, stoji u odgovoru ministarstva, pružale socijalne usluge dugotrajnog smještaja za čak 32 korisnika iako je sukladno rješenju Zadarske županije dom Mišela Tepše ispunjavao uvjete smještaja za tek 18 osoba. Utvrđeno je i kako nije sklopio ugovore o radu s radnicama te nije ustrojio propisanu evidenciju i dokumentaciju sukladno Pravilniku o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja socijalnih usluga.

O donesenom rješenju o zabrani rada, obaviješteni su nadležni centri za socijalnu skrb radi savjetovanja i pomaganja osobama kojima se prekida smještaj te je obaviještena Zadarska županija koja je donijela licenciju. No, Mišel Tepša unatoč svemu nastavio je s radom. I to ne samo da je nastavio već je i protupravno priskrbio nekretninu od vlastitih štićenika.

Jedina mogućnost da se Tepši stane na kraj jest ponovni inspekcijski izlazak na teren budući da inspektor koji bi trebao posjetiti ovaj dom u Biogradu na Moru ima obvezu podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog odnosno kaznenog postupka ako su se protupravne radnje dogodile ili se događaju paralelno s povredom propisa o socijalnoj skrbi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...