Unatoč pritiscima iz Europe, Macola dobio dozvolu za medvjede: “Uvjeti su dvaput bolji od zakonskih”

Medvjedi koji se drže kao turistička atrakcija zasmetali su zastupnicima u Europskom parlamentu koji su uputili dopis hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede tražeći da okonča ilegalno držanje smeđih medvjeda.

Ali, čini se da su zakasnili. Nekoliko nelegalno držanih medvjeda je zbrinuto po raznim utočištima, a najpoznatiji vlasnik zatočenih medvjeda, lički ugostitelj Macola, upravo je dobio dozvolu za zoološki vrt.

“Sad sam zadovoljan. Dosad uvijek neke prijave, sada sam tražio mišljenje, davno sam podnio taj zahtjev, evo sad je konačno razriješen”, izjavio je Željko Orešković Macola iz Korenice za RTL.

Dva mala medvjedića su mu donijeli nakon što im je stradala majka.

“Oni kad su došli tu, imali su svaki možda po jednu kilu. Ja sam ih othranio mlijekom i spasio im život. Oni su tu već 13 godina”, dodao je Macola.

Zatražio je uvjete i dozvolu prije dvije godine jer se od početka 2019. medvjedi u Hrvatskoj ne smiju držati u zatočeništvu, nego samo u zoološkim vrtovima i skloništima.

“Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je išla u nadzor, odnosno stručno povjerenstvo i po zaprimanju zapisnika da su uvjeti sukladni uvjetima za otvaranje zoološkog vrta, zbirke otvorene za javnost, Ministarstvo poljoprivrede je izdalo rješenje o istom”, kazala je Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako su od Oreškovićeva restorana i ceste zaklonjeni drvenim zidom, puno putnika u prolazu zastaje predahnuti baš na ovome mjestu na Ličkoj magistrali kako bi vidjeli “Macoline medvjede”.

“U prolazu smo pa smo stali da pogledamo. Super je baš, svaka čast”, kazala je Štefica za RTL.

Ulaznice se ne naplaćuju i obilaze ih samo ljubitelji životinja, tvrdi poznati lički ugostitelj i poduzetnik zbog čijih su medvjeda godinama Društvo prijatelja životinja, a sada i europarlamentarci pisali prosvjedna pisma hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

“Ja bih volio da mi netko da savjet, ovo nisu uvjeti zadovoljavajući, ali bila je komisija i mi kad smo kontaktirali sa zoološkim vrtom, ovi su uvjeti dvaput bolji nego što trebaju biti zakonski. A ako nešto i treba poboljšati, ako netko ima neke primjedbe, ja ću to napraviti. U svakom slučaju imam u planu napravit zoološki vrt”, kaže ugostitelj Macola.

Dva brata medvjeda, sada kada su i legalno njegovi ljubimci, Macola će počastiti medvjeđom tortom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...