USKOK tereti djelatnika Županije, svojim ljudima namještao bespovratna sredstva za obnovu kuća

USKOK je, ne otkrivajući identitet optuženih, u petak izvijestio da je Pavić od 11. svibnja do 29. lipnja 2018. kao savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na zadarskom području na traženje sedmorice okrivljenih dogovorio ishođenje dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća.

Budući da je u Javnom pozivu bilo naznačeno da pravo prvenstva imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je izradio kuverte s imenima i adresama okrivljenika i u njih uložio prazne listove papira.

Tražio lažiranje datuma prijave

Potom je Pavić, za kojeg je USKOK naveo samo dob, od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na kuverte otisne prijemni žig od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva, iako je znao da su podnositelji trebali podnijeti zahtjeve osobno ili poštom.

Kada je službenica to odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što je 15 optuženika i učinilo.

Međutim, bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im dodijeljena jer je Povjerenstvo za provedbu javnog poziva, za vrijeme dok je Pavić bio odsutan s posla, otvorilo njihove kuverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija.

11 okrivljenika predložio kao osobe koje ispunjavaju uvjete

Uz to, Pavić je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017. u istom svojstvu te s ovlastima za provedbu javnog poziva za prikupljanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2017. godini 11 okrivljenika predložio kao osobe koje ispunjavaju uvjete za natječaj.

Ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, zadarski župan Božidar Longin je 27. prosinca 2017. donio odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća prema kojoj se okrivljenicima isplaćuju iznosi sufinanciranja, iako njihove kuće nisu bile obnovljene ili nisu u prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Na taj način je Pavić, prema tvrdnjama tužiteljstva, Zadarsku županiju oštetio za 277.220 kuna.

Osim toga, Pavića tužiteljstvo tereti da je, ponovno u istom svojstvu i s istim ovlaštenjem, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016. na njegov nagovor i traženje 73-godišnjaka predložio kao osobu koja ispunjava uvjete.

Na temelju tog prijedloga zadarski župan je 21. prosinca 2016. donio odluku o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća kojom je 73-godišnjaku isplaćeno 15.000 kuna.

USKOK je priopćio da je Pavić za svoje usluge od 66-godišnjaka dobio 3000 kuna, od 46-godišnjaka 10.800 kuna, a od 73-godišnjaka 1200 kuna te 50 eura, a čime je Zadarsku županiju oštetio za ukupno 292.200 kuna. U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...