marinko bujas

Vraćen u Zadar; Upravitelj zatvora u Splitu smijenjen zbog Vukasovićeve smrti?

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Marinko Bujas više nije upravitelj zatvora u Splitu. Na mjestu šefa zatvora na Bilicama naslijedio ga je Ognjen Džaja, a Bujas se vratio u zadarski zatvor odakle je s mjesta dežurnog 2018. došao u Split. Neki u sustavu ovaj premještaj na nižu poziciju povezuju s incidentima u splitskom zatvoru prošle godine, pišu 24sata.

Podsjećamo, Kristian Vukasović (18) je prošle godine preminuo u splitskoj bolnici, kamo je došao iz zatvora na Bilicama. Umro je od zatajenja srca, u bolnicu je stigao s ozljedama abdomena. Mladića, osuđenog za podmetanje požara, tijekom nekoliko mjeseci boravka u zatvoru više puta su iz Splita prevozili u bolnicu za zatvorenike u Zagreb.

– Uprava za zatvorski sustav i probaciju nije našla niti jedan propust u radu djelatnika zatvorskog sustava u odnosu na preminulog zatvorenika Vukasovića – kažu u Ministarstvu pravosuđa pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav.

Niti DORH nije utvrdio propuste.

– Nije ni utvrđena veza između postupanja nadležnih tijela i smrti Kristiana Vukasovića, za kojeg je utvrđeno da je umro prirodnom smrću – odgovorili su iz splitskog DORH-a za 24sata.

Obitelj Vukasović ne odustaje i na sudu će od države tražiti odštetu. Dok je Bujas bio šef zatvora dogodio se i još jedan nesvakidašnji slučaj. Naime, četvorica zatvorenika okomili su se na zatvorenika tukli ga, i iznuđivali od njega novac prijeteći mu da će mu silovati sestru i djevojku.

– Upravitelj Zatvora u Splitu nije smijenjen već je službeniku koji je obavljao poslove upravitelja prestao privremeni premještaj te je isti vraćen u matično kazneno tijelo – tvrde u Ministarstvu pravosuđa.

Dodaju i kako je i dalje u tijeku utvrđivanje svih detalja unošenja mobilnih uređaja u Zatvor u Zagrebu. Podsjećamo, lani u prosincu u zagrebačkom zatvoru pronašli su tri mobitela skrivena u spužvi kod zatvorenika.

– Pokrenuto je više stegovnih postupaka te je voditelj raspoređen na mjesto niže složenosti – kažu u Ministarstvu.

Demantiraju i da je bilo pokušaja zataškavanja situacije u Kaznionici u Glini gdje su lani u jednom danu kod zatvorenika našli 200-tinjak tableta, tri mobitela i stabljiku marihuane. Nekoliko dana kasnije ponovno su pretresali ćelije i ponovno su pronašli nedopuštene stvari. Pravosudnim policajcima koji su u tome sudjelovali nadređeni su, navodno, uz suptilne prijetnje za njih nepovoljnim posljedicama, sugerirali da ne bi bilo dobro da evidentiraju pronađene stvari u drugoj pretrazi.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar