Za sanacije luka u Zadru, Novigradu, Kolanu, Starigradu, Kalima, Pašmanu, Sv. Filipu i Jakovu 12 milijuna kuna

U Domu Zadarske županije svečano su potpisani 12 milijuna kuna vrijedni ugovori za sufinanciranje gradnje i sanacije lučke infrastrukture i pomorskog dobra. Ugovore i Sporazume ministar Oleg Butković potpisao je s ravnateljem Županijske Lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom i načelnicima općina Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman te Sveti Filip i Jakov u nazočnosti župana Božidara Longina.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini, samo iz proračunskih sredstava, osiguralo čak 90,5 milijuna kuna, od čega će se više od 12 milijuna kuna dodijeliti za deset projekata sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama, kao i za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Zadarske županije. Rekao sam već nekoliko puta da smo pokrenuli renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti EU fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura“, istaknuo je ministar Butković dodavši kako je Zadarska županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj. Perjanica ne samo u turizmu, već u cjelokupnom gospodarstvu.

„Posebno tu moram pohvaliti Županijsku lučku upravu, koja kvalitetno radi i dosad je pripremila puno projekata. To je iznimno važno jer je za projekte s pripremljenom dokumentacijom nama u Vladi znatno lakše odobravati sredstva i usmjeravati ih prema europskim fondovima. U Zadarskoj županiji provodimo dva europska projekta, izgradnju luke Tkon koja je ujedno prva luka u Hrvatskoj koja se financira novcem iz EU fondova te luka Sali za koju je u tijeku ide postupak javne nabave. Riječ je ukupno o 100 milijuna kuna za ta dva projekta“, kazao je ministar.

Župan Božidar Longin naglasio je da s današnjim ugovorima za projekte na područje Zadarske županije stiže više od 12 milijuna kuna, od čega je Županijska lučka uprava potpisala četiri ugovora s resornim ministarstvom vrijedna ukupno 10 milijuna kuna za luke u Dragama, Vinjercu, Mandrama i na Silbi.

„Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u rekonstrukciju i gradnju luka na našem području, osobito u luke na otocima koje za otočane, možemo to tako reći, život znače. Slobodno možemo kazati da je Zadarska županija jedno veliko gradilište. U tijeku je realizacija dvaju velikih projekata, gradnja luka u Tkonu i Salima, gradi se ribarska luka u Kalima, a očekujemo i početak radova na ribarskoj luci Gaženica. Svi ovi ugovori dobar su primjer koliko je važna suradnja, ali i koliko je važna aktivnost lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata“, poručio je Longin.

U općinama Sv. Filip i Jakov Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali i Pašman gradit će, među ostalim, infrastruktura za olakšan pristup invalidima u more, uređivat će se šetnice, sanirati obalni pojas i lučice.

Županijska lučka uprava Zadar

„Sanacija luke Mandre“ iznos od 1.000.000,00 kuna

„Sanacija luke Vinjerac“ iznos od 2.000.000,00 kuna

„Sanacija luke Silba-Žalić“ iznos od 3.500.000,00 kuna

„Uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača“, iznos od 3.500.000,00 kuna

Općina Novigrad

„Izgradnja potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži u Novigradu“ u iznosu od 400.000,00 kuna

Općina Kolan

„Uređenje šetnice uz more Gajac – Mandre“ u iznosu od 70.000,00 kuna

Općina Starigrad

„Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području općine Starigrad“ u iznosu od 400.000,00 kuna

Općina Kali

„Sanacija obalnog pojasa Općine Kali – rta Artina“ u iznosu od 400.000,00 kuna

Općina Pašman

„Sanacija pomorskog dobra Ždrelac – Gladuša“ u iznosu od 400.000,00 kuna

Općina Sveti Filip i Jakov

„Sanacija lučice Konteov mul“ u iznosu od 400.000,00 kuna

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...