Za zadarske vrtiće osigurano preko 62 milijuna kuna iz EU fondova

Na području Zadarske županije u posljednjih je godinu dana čak 30 dječjih vrtića izgrađeno ili je u fazi izgradnje, od kojih su neki objekti obnovljeni i dograđeni, a neka su naselja dobila nove vrtiće, piše servis Župan.hr.

Ukupno je bespovratnih sredstava za ulaganja u vrtiće u Zadarskoj županiji odobreno 62,6 milijuna kuna za 41 vrtić, a za neke su sredstva odobrena iz više programa. Riječ je o gradnji, rekonstrukciji, proširenju usluga…

Iznos od 380.000 kuna odobren je kroz Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Za izradu projektne dokumentacije sredstva su odobrena dječjim vrtićima u općinama Sukošan, Sv. Filip i Jakov i Bibinje.

Nadalje, 8,3 milijuna odobreno je 2018. godine kroz Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Najveći iznosi usmjereni su u DV u Stankovcima, DV Orkulice u Općini Sali, DV Biograd na Moru, DV Lastavica u Općini Preko, DV Gorica u Općini Sukošan, DV Ćok u Općini Tkon, njih nekoliko u Zadru…Riječ je o ukupno 21 vrtiću.

Za pet vrtića odobreno je 250.000 kuna kroz program Zaklada Hrvatska za djecu.

Kroz mjeru ruralnog razvoja 7.4 odobreno je 35,3 milijuna kuna za izgradnju dječjih vrtića u općinama Novigrad, Sukošan, Stankovci, Galovac, Sv. Filip i Jakov te gradovima Benkovac i Nin.

Kroz poziv za unapređenje usluga za djecu odobreno je 16,5 milijuna kuna za uvođenje druge smjene u vrtiću u Bibinjama, te za Mrežu ZaDar – mrežu inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja u Gradu Zadru.

I na kraju, lani je kroz Program razvoja otoka vrtićima u općinama Sali, Kukljica i Preko odobreno za gradnju, uređenje tj. rekonstrukciju iznos od 1,8 milijuna kuna.

“Demografska obnova jedan od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u narednom razdoblju. Uz izgradnju vrtića, brojne naše jedinice lokalne samouprave, ali i mi u Županiji u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknada za novorođenčad. U prošloj smo godini tako iz županijskog proračuna isplatili 3 milijuna kuna, a imali smo rekordan broj prijava za naknadu od osnutka županije. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo županija koja je poželjna za život mladim obiteljima”, istaknuo je nedavno župan Božidar Longin.

Inače, za naknade bebama i ove je godine osiguran iznos od 3 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...