sastanak stožera civilne zaštite zadarske županije

Zadarska bolnica pripremila posebne prostorije za pacijente sa sumnjom na koronavirus

Ilustrativna fotografija
Tamni način

U srijedu, 26. veljače 2020. godine održan je radni sastanak Stožera civilne zaštite Zadarske županije vezan uz  praćenje razvoja situacije na području Zadarske županije u odnosu na potencijalnu infekciju CORONAVIRUS-om (2019-nCoV).

Situacija je na području Zadarske županije stabilna i nema razloga za paniku, rečeno je na početku sastanka. Jedan pacijent koji je stigao iz kriznog područja, zaprimljen je tijekom jučerašnjeg dana  u Opću bolnicu  Zadar, izvijestio je ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina i dodao daje  nakon pregleda dežurnih liječnika utvrđeno  da se vjerojatno radi o jednoj vrsti prehlade, ali za svaku sigurnost uzeti su  njegovi uzorci i poslani  u kliniku dr Fran Mihaljević u Zagrebu na analizu. Sve je odrađeno po naputcima ministarstva zdravstva, a nalazi se očekuju tijekom današnjeg dana.

Opća bolnica  Zadar pripremila je  potrebne prostorije gdje će biti primljeni pacijenti sa sumnjom na koronavirus, za postupanje zdravstvenog osoblja postoji izrađen Postupovnik kojeg je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo i koji je javno objavljen na njihovim mrežnim stranicama.

Dr. Alan Medić, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije rekao je da su zdravstveni djelatnici  educirani, ali edukacija se provodi i dalje pa će tako on održati danas predavanje u Hrvatskoj liječničkoj komori u Zadru.

Nadalje, istaknuo je da je 80% simptoma koronavirusa blago, a tek manji dio pacijenata završi s težim komplikacijama.

Za krizno komuniciranje je zadužen nacionalni Stožer civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te će  informacije javnosti o situaciji uz koronavirus davati  Nacionalni krizni stožer osnovan pri Ravnateljstvu civilne zaštite.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook