Zadarska studentica na razmjeni u Italiji: “Odgođena su nam predavanja, zatvorene su škole i muzeji, kafići su poluprazni”

Ovih dana na Sveučilištu u Zadru pojavio se problem vezan uz studente koji su trebali poći na razmjenu u Italiju.

Zbog sigurnosnih mjera izazvanih pojavom korona virusa na sjeveru Italije, studenti koji su trebali otići na razmjenu u taj dio zemlje, ostali su u Zadru. Problematično je i to što su ti studenti otkazali smještaj, budući da su posljednje pripreme, što se tiče administrativnih uvjeta, završene prije dva mjeseca. Zbog svega navedenog, popričali smo sa djelatnicima Ureda za međunarodnu suradnju na našem Sveučilištu, kao i sa studentima koji su direktno pogođeni ovom situacijom.

Popričali smo sa studenticom (podatci poznati redakciji) koja je trebala otići na ljetnu školu u Italiju ovih dana. Predviđeni datum njezinog odlaska u gradić kraj Ancone bio je u subotu, 29. veljače. Međutim, radi slučajeva zaraze u drugim većim gradovima Italije, odgodila je svoj odlazak.

“Razlog zbog kojeg sam odustala je to što bi putavali u gradove gdje ima zaraženih, kao što su Rim, Parma, Bologna, Milano, Bergamo, Venecija…” dodala je.

Barbara Meštrov, zadarska studentica, trenutačno je na studentskoj razmjeni u Torinu u provinciji Pijemont.

“Tu je još uvijek situacija stabilna, mislim da je samo pet, šest oboljelih, međutim stvar je u tome što je najviše oboljelih u Milanu, a baš dosta ljudi radi u Milanu, a živi u Torinu i putuju svaki dan. Ja sam iskreno iznenađena što još nema toliko oboljelih, međutim, nama su odgođena sva predavanja, sve su škole zatvorene, muzeji su pozatvarani, mjesta okupljanja su zatvorena. Kafići i restorani su poluprazni, u Milanu su svi zatvoreni. Priča se o tome da će se to dogoditi i u Torinu. U gradiću pored Milana gdje je počela zaraza zabranjeni su izlasci iz kuće.”

Gospođa Maja Kolega, tajnica za međunarodnu suradnju, rekla nam je kako na Sveučilištu barataju sa informacijama koje im dostavlja krizni stožer.

“Na sjeveru Italije nema nastave za ovaj tjedan, a kako će biti idući tjedan, o tome ćemo dobiti informacije od partnera. Ukoliko studenti koji su u Italiji žele odustati, onda se primjenjuje klauzula u ugovoru koja se zove “viša sila”, jer to tako zaista i jeste” dodala je.

Andrija Kapitanović, djelatnik Ureda za međunarodnu suradnju, prepričao nam je situaciju sa studentima koji su na razmjenu došli iz Italije u Zadar.

“Oni nisu bili u tom prvom valu, tako da su taman to uspjeli izbjeći. Imamo jednu studenticu koja tek treba doći, vidjeti ćemo kako će to ići budući da imaju preglede pri prelasku granice. Čekamo daljnje upute.” rekao nam je.

Svakako, studenti koji su ostali u Zadru dužni su pohađati predavanja, a kada sigurnosne mjere ne budu više na snazi, moći će birati žele li ostati u Zadru ili otići na razmjenu ili bilo koji drugi oblik studijskog putovanja, kako nam je potvrdila prorektorica za studije i studente, Nedjeljka Balić Nižić. Studentski zbor Sveučilišta u Zadru poziva sve studente koji su otkazali smještaj u Zadru da se jave ukoliko imaju problema sa pronalaskom “krova nad glavom”.

Više o ovome poslušajte u emisiji Stud FM.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...