Zaposlenici zadarske Agrre vratili se iz Italije, ravnatelj ih poslao kući, Stožer zaključio kako nema potrebe za izolacijom

Dvoje djelatnika iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije u subotu se vratilo sa službenog puta iz Italije.

Potvrdio nam je tu informaciju ravnatelj Vladimir Kovačević.

Naši su djelatnici pet dana bili u Italiji, točnije Firenzi u pokrajini Toscana. Još dok su bili na povratku obavijestio sam o tome Stožer civilne zaštite Zadarske županije, dožupana Vickovića i pročelnika Marunu. Oni su me uputili na epidemiologa, liječnika Alana Medića.

Sjetimo, prvi slučaj koronavirusa u Italiji zabilježen je upravo u Toskani, gdje je 60-godišnjem muškarcu u bolnici Santa Maria Nuova u Firenci potvrđen COVID-19.

Italija je od petka zabilježila sedam smrtnih slučajeva i više od 200 slučajeva zaraze. Danas je u karanteni 50.000 ljudi u 11 talijanskih gradova.

Nisam htio širiti paniku unutar firme, kao ni u javnosti, ali smatrao sam da trebam obavijestiti mjerodavna tijela. Zaposlenicima sam, iako se osjećaju dobro, rekao da ostanu kući dok ne vidimo trebaju li proći kakav pregled. Uputio sam ih i da se jave svojim liječnicima, što su i učinili, kaže nam Kovačević.

Ministar Vili Beroš najavio je kako Hrvatska uvodi zdravstveni nadzor u izolaciji za osobe koje stižu iz Italije, dviju sjevernotalijanskih pokrajina u kojima je epidemija korona virusa – Lombardije i Veneta. Do sada je isti vrijedio samo za osobe koje dolaze iz Kine i iz Južne Koreje. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo naknadno je najavio da će nadzor uz izolaciju biti uveden i za još dvije pokrajine – Emiliu Romagnu i Piemont.

Tako su srednjoškolcima iz Splita, Rijeke i Omiša koji su se ovoga vikend vratili s karnevala u Veneciji, lokalni epidemiolozi odredili dvotjednu karantenu u kućama.

Budući da zaposlenici iz zadarske Agencije nisu bili u spomenutim područjima, tretiraju se kao zdravi.

Doktor Medić je odgovorio na moj upit mailom, kazao je da nema potrebe za izolacijom, jer naši djelatnici nisu bili u kriznim regijama. Nazvao me Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar i pitao jesam li u kontaktu sa svojim djelatnicima i osjećaju li se dobro. Smatram da ne treba širiti paniku, ali trebamo biti odgovorni i spremni na brzu reakciju, da nam se ne dogodi upravo ono što se dogodilo Talijanima. A tamo je stanje vrlo ozbiljno, što su mi potvrdili kroz priču i zaposlenici koji se vratili ovoga vikenda iz susjedne nam zemlje, zaključuje Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...