Zašto Zadar nema sobe u izolaciji i kolika je šansa da korona stigne u naš grad odgovara nam dr. Alan Medić

Iako se korona virus sve brže širi svijetom, u Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih. Korona virus i gripa se preklapaju na osnovi kliničke slike. Kolika je šansa da ipak stigne kod nas, kako je Zadar pripremljen i ima li mjesta panici, u emisiji Narodni trg razgovarali smo s dr. Alanom Medićem, voditeljem Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo.

Kolika je šansa da korona virus stigne u Zadar? 

Isto kao što je šansa da netko zaražen dođe u Njemačku, šansa je da dođe u Zadar. Ljudi se kreću, Kinezima nisu zabranjena putovanja. Ono što je sada u neku ruku dobro jest što je većina oboljelih iz pokrajine Hubei, dakle ako netko dođe iz drugih dijelova Kine ili neke druge zemlje Bliskog istoka, njega po definiciji još uvijek ne smatramo osobom koja je suspektna, odnosno sumnjiva.

Pripremili ste 13 ležaja u zadarskoj bolnici, jesu li izolirali kao u klinici Fran Mihaljević? 

Mi nismo izolirali, mi smo pripremili neke prostorije. No, lako se napravi preraspodjela soba, bilo na plučnom ili odjelu infektologije. O tome smo razgovarali i to se u nekoliko sati.

Govori se da je virus puno zarazniji negoli se smatralo na početku?

Informacije kojima ja raspolažem je da je manje zarazna od gripe. Virusi iz skupine korona virusa su veliki virusi i baš s obzirom na svoju veličinu ne mogu se lako izbaciti iz vašeg respiratornog trakta.

Kako korona virus razlikovati od ostalih bolesti koje haraju u zimskom periodu? 

Ne možete ga razlikovati od drugih respiratornih bolesti. Ova viroza jako nalikuje na gripu, a obzirom da sada imamo jako puno gripe, jedina razlika je u tome da niste bili u pokrajini Hubei. Dakle, ako imate visoku temperaturu, 39, 40, a niste bili tamo, nemate korona virus.

Trebamo li se plašiti? 

Samo zato što je nov ovaj virus privlači javnozdravstvenu pažnju, no ima puno gorih virusa i puno smrtonosnijih stvari nego što je ovo.

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...