Agencije za naplatu potraživanja otkrile kako će se ponašati prema blokiranim građanima

Nakon što su banke najavile tromjesečni poček sa aktiviranjem ovrha, N1 je postavio to pitanje i Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja, kojima su te iste banke preprodale svoja brojna rizična potraživanja, uključujući i ona koja su već pod ovrhom.

Podsjetimo, banke su najavile da će “kreditne institucije u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika (fizičkih i pravnih osoba) koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza.”

Pitali smo zato i agencije jesu li i one spremne obzirom na novonastale okolnosti omogućiti dužnicima nešto slično. Kažu, među ostalim, da dužnicima pristupaju individualno i prate njihovu financijsku situaciju.

U nastavku prenosimo cijeli odgovor:

“Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja zajedno sa svim njenim članicama pozdravlja gospodarske mjere koje su Banke predložile s ciljem pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija koronavirusa. Sve članice udruge već su krenule u provođenje posebnih mjera vezanim za ovu izvanrednu i kriznu situaciju u Hrvatskoj te s dodatnom pažnjom pristupaju postojećim dužnicima u naplati potraživanja.

Uzimajući u obzir specifičnost novonastale situacije, odgovorno nastavljamo s prilagođenom dinamikom postojećih aktivnosti u dogovoru s dužnicima. Tijekom procesa naplate, svakom dužniku pristupamo individualno, prateći njegovu trenutačnu financijsku situaciju i platežnu moć te ponajviše mogućnost plaćanja obveza koja je, svjesni smo, limitirana zbog nemogućnosti izlaska iz kuće određene grupe naših sugrađana. Sukladno tome kroz dogovor kreiramo modele plaćanja koji su za dužnike realni i mogući.

Svakako pratimo daljnji razvoj koji je u ovom trenutku teško predvidjeti kao i samo trajanje krize. O svim našim daljnjim aktivnostima razmatramo na nivou Udruge i postupamo u skladu s preporukama zakonodavca i svih uključenih dionika.

HUAN
Predsjednik
Matija Arapović”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...