Ako se koronavirus ne zaustavi do Uskrsa, cijene artikala porast će do 100 posto

Širenje epidemije koronavirusa zasad nije donijelo veće poremećaje u opskrbi domaćih trgovačkih lanaca. Stručnjaci, međutim, upozoravaju na to da bi uskoro moglo doći do nestašice i velikog rasta cijena pojedinih artikala.

‘Ako se trend širenja koronavirusa ne zaustavi do Uskrsa, cijene nekih artikala porast će od 50 do 100 posto’, smatra Dragan Munjiza, neovisni konzultant specijaliziran za područje trgovine.

Na udaru bi se mogle naći cijene prehrambenih proizvoda jer Hrvatska značajan dio potreba pokriva uvozom iz Italije, iz koje svakodnevno stižu velike količine svježeg i konzerviranog voća i povrća, tjestenine, mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda.

‘U nedostatku pojedinih artikala cijene će skakati jer domaća proizvodnja ne može zadovoljiti potražnju’, pojašnjava Munjiza, uz napomenu da neće biti nikakvih problema ako se situacija smiri do Uskrsa.

U takvim izvanrednim situacijama može intervenirati i država puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha. Međutim Munjiza upozorava da neke robe nema u robnim zalihama.

Ako se epidemija nastavi širiti, mogu se očekivati i poremećaji u opskrbi složenijih artikala poput automobila jer se puno komponenti proizvodi u Kini.

Kineski izvoz pao je u prva dva mjeseca ove godine više od 17 posto, a pao je i uvoz jer je zdravstvena kriza zbog koronavirusa izazvala velike poremećaje u poslovnim operacijama, svjetskim nabavnim lancima i gospodarskim aktivnostima.

Analitičari procjenjuju da će udari na kinesku ponudu i potražnju negativno utjecati na globalne nabavne lance još mjesecima, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...