Australski znanstvenici tvrde: “Našli smo lijek za koronavirus”

Tim australskih istraživača tvrdi da je našao lijek za novi koronavirus i nada se da će ga do kraja mjeseca testirati na pacijentima u svojoj zemlji. Profesor David Paterson iz Centra za klinička istraživanja Sveučilišta u Queenslandu rekao je za News.com.au da su znanstvenici ustanovili da dva lijeka mogu pobijediti Sars-CoV-2 u epruveti.

Prema njegovim riječima, jedan od ovih lijekova su dali prvim ljudima koji su bili pozitivni na COVID-19 u Australiji, što je rezultiralo “nestankom virusa” i potpunim oporavkom od infekcije.

“Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili uništili su koronavirus u svom sustavu po završetku terapije”, kaže Paterson.

Oba lijeka su već registrirana i dostupna u Australiji.

Kliničko ispitivanje

“Ono što sada želimo učiniti je veliko kliničko ispitivanje širom Australije, u 50 bolnica, prilikom kojeg ćemo usporediti efikasnost jednog lijeka s efikasnošću drugog i efikasnošću njihove kombinacije”, objasnio je on.

Osim toga, istaknuo je i da su pacijenti pokazali “veliku toleranciju na lijekove” i da ne postoje neočekivane nuspojave.

Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog koronavirusa, u Kini i Singapuru. Njegov tim istraživača vjeruje da oni mogu početi davati lijekove pacijentima na siguran način u svojoj domovini.

“Želimo osigurati Australcima najbolji tretman umjesto da se oslanjaju na nečija nagađanja ili nečija anegdotska iskustva”, rekao je profesor.

On se nada da će s testiranjem pacijenata početi do kraja ožujka, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...